Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Úcta k starším by mala byť bežnou výbavou výchovy detí, povedal Richter

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Záujem o skôr narodenú generáciu, jej zásluhy, problémy i životné podmienky by nemali byť iba súčasťou Mesiaca úcty k starším, seniorom by sa mala venovať celoročná pozornosť, kontinuálna pozornosť. Na štvrtkovom celoslovenskom stretnutí seniorov v Bratislave to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).

Skonštatoval, že empatia voči seniorom by mala byť tiež ukotvená i v rodinných vzťahoch a formovaní mladých ľudí do života. "Ak by úcta k starším bola bežnou výbavou našich detí, som presvedčený, že by sme boli ďaleko-ďaleko šťastnejší," poznamenal Richter. Vo svojom príhovore ocenil seniorské združenia, ktoré pôsobia na celoštátnej, regionálnej i miestnej úrovni. Poukázal v tejto súvislosti napríklad na to, že ich aktivity sú integrálnou súčasťou kultúrnych podujatí miest a obcí a práve seniori majú hlavnú zásluhu na kontinuite uchovávania i prezentácie ľudových tradícií a dedičstva Slovenska.

Svoj príhovor bral ako možnosť vyjadriť osobnú úctu pred rokmi, ktoré seniori naplnili svojou prácou pre ďalšie generácie, zároveň tým i zvýrazniť ich miesto v spoločnosti. "Staršia generácia je pre nás nenahraditeľným zdrojom hodnôt, skúseností i poznávania, je preto našou povinnosťou si túto generáciu vážiť a chrániť ju," zdôraznil minister práce.

Príhovor Richter využil i na to, aby prítomných oboznámil s najbližšími krokmi a pripravovanými zámermi rezortu, spomenul napríklad zvýšenie dôchodkov pre starodôchodcov či legislatívne zmeny, ktoré sa budú týkať pracujúcich dôchodcov. Oboznámil ich s výškou vianočného príspevku na rok 2017. "Príspevok sa týka približne 1,2 milióna osôb, oproti roku 2016 sa počet prijímateľov zvýšil o viac ako 17.000 osôb," informoval Richter.

Avizoval takisto zámery, ktoré chce presadiť i na pôde Národnej rady – zaviesť tzv. preddôchodok či v ústave zakotviť strop pre odchod do dôchodku. Richterovou predstavou je v tomto prípade vek okolo 65 rokov, pričom by mali byť zvýhodnené rodiny, ktoré vychovali deti. "Teda tí, ktorí sa venovali deťom, ktorí ich pripravili do života by mali byť zvýhodnení možným odchodom o niekoľko mesiacov skôr bez dopadu na výšku dôchodku," povedal. Venoval sa i oblasti sociálnych služieb, spomenul i dôležitosť medzigeneračnej solidarity. Skonštatoval, že v sociálnej oblasti je potrebné robiť vyváženú politiku - pamätať na seniorov, zároveň však vytvárať aj podmienky pre mladé rodiny.

Organizátorom podujatia, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti Mesiaca úcty k starším, bolo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spoločne s Jednotou dôchodcov na Slovensku. Súčasťou podujatia bol i kultúrny program.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoJán RichterStretnutie seniorovúcta k starším
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu