Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Obrovská tragédia v Alpách: Zrútila sa časť kopca, osem nezvestných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: greb)

PIZ CENGALO - Osem ľudí je nezvestných po stredajšom masívnom zosuve časti hory Piz Cengalo (3369 metrov nad morom), ktorej časť sa nachádza vo švajčiarskom kantóne Graubünden a cez jej vrchol prechádza hranica s Talianskom. Informovala o tom dnes agentúra SDA.

Príbuzní nahlásili nezvestnosť šiestich osôb, v čase zosuvu sa však v oblasti zosuvu nachádzalo najmenej osem ľudí. Nezvestní sú občanmi Nemecka, Rakúska a Švajčiarska, pravdepodobne ide o turistov alebo horolezcov. Až do odvolania bola evakuovaná neďaleká horská obec Bondo, ktorá má asi 200 obyvateľov.

Masa skál sa síce zosunula do bočného údolia, v stredu večer sa však k okraju dediny dostal prúd bahna a kameňov. Odborníci nevylučujú, že do bočného údolia Val Bondasca spadnú ďalšie menšie skalné lavíny. Švajčiarsky úrad pre civilné letectvo požiadal o uzatvorenie vzdušného priestoru nad oblasťou pátrania. 

Počet nezvestných pribúda

Zo Švajčiarska prišli medzičasom informácie, podľa ktorých nemusí byť počet nezvestných konečný, niet správ totiž o ďalšej päť- alebo šesťčlennej skupine turistov. Odznelo to na popoludňajšej tlačovej konferencii polície príslušného kantónu, na ktorej však zdôraznili, že o tejto skupine sa s určitosťou nevie, či sa v danom čase nachádzala skutočne v zasypanej lokalite.

Neďalekú horskú obec Bondo evakuovali a jej obyvatelia sa najmenej do piatkového predpoludnia nesmú vrátiť do svojich príbytkov. Experti totiž naďalej rátajú s možnými ďalšími zosuvmi skalných lavín. Ide o najväčší zosuv skalného útesu vo švajčiarskom kantóne Graubünden v uplynulých desaťročiach. Naďalej je tam vraj v pohybe milión kubických metrov skál, uviedol dnes Martin Keiser z Úradu pre lesy a prírodné nebezpečenstvá.

Pri stredajšom zosuve masy kameňov a bahna zničili desať stajní a chatiek. Z dvoch chát, ktoré ležia neďaleko inkriminovanej lokality, previezli do bezpečia všetkých, ktorí si to želali. Niektorí ľudia tam však napriek možnému ohrozeniu zostali. Vyplýva to z informácií internetových vydaní denníkov Neue Zürcher Zeitung a Blick.

Viac o téme: LavínaHorolezciŠvajčiarskoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu