Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Viete, v ktorom predmete vo vašom dome je najviac baktérií? Budete prekvapení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Ak ste zvedaví, ktorý predmet vo vašej domácnosti je ten najznečistenejší, už nemusíte pátrať ďalej. My to vieme. Sú to nesporne kuchynské hubky, v ktorých sa hromadí jednoznačne najviac baktérií, a to najmä vďaka vlhkému prostrediu a zvyškom potravín, ktoré sa na nich držia.

Nový výskum vedeckého denníka Scientific Reports sa zaoberal mikrobiálnou rozmanitosťou prostredia budov. Zistili, že skvelé podmienky pre množenie baktérií vytvára napríklad kuchynská špongia. Koniec koncov, má tendenciu byť stále nasiaknutá vodou a taktiež sa na ňu lepia aj rôzne zvyšky jedla. Na jednej takejto hubke možno nájsť až 54 miliárd bakteriálnych buniek na kubický centimeter. To zodpovedá počtu baktérií, ktoré by sa mali nachádzať v ľudských výkaloch.

Viete, v ktorom predmete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Napriek bežnej mylnej predstave bolo preukázané, že v kuchynskom prostredí sa nachádza viac mikróbov ako na toaletách. Hubky zadržiavajú najviac aktívnych baktérií v celej domácnosti," uviedli výskumníci. 

Viete, v ktorom predmete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nielenže sú špongie plné baktérií, ale tiež rozširujú baktérie po celej kuchyni, keď ju nimi čistíme. Avšak ak sa vám to zdá nechutné, je dôležité si uvedomiť, že baktérie sú všade. V tele máme také množstvo bakteriálnych buniek, že ich počet je takmer rovnaký ako tých ľudských. Ale nie všetky sú pre nás nebezpečné.

Nová štúdia odhalila novodobého zabijaka: V ohrození sú všetci, muži aj ženy, bez rozdielu veku

Z tohto dôvodu tím výskumníkov vytvoril prvú komplexnú analýzu bakteriálneho mikrobiómu húb. Zistili, že najväčší druh baktérií patrí do druhu moraxellaceae, v celej vzorke dosahuje priemerne 36 percent. Moraxellaceae predstavujú typické baktérie ľudskej kože, takže ich prenášame na hubku, kde sa množia a môžu sa stať potenciálne nebezpečnými. "Prekvapilo nás, že päť z desiatich typov, ktoré sme najčastejšie našli, patria do takzvanej rizikovej skupiny 2 (RG2). To znamená, že sú potenciálnymi patogénmi," vysvetlil vedúci výskumník, mikrobiológ Markus Egert. 

Štúdia tiež skúmala, ako sa vyhnúť nadmernému množstvu týchto baktérií. Úprava varením alebo zohriatím jedla v mikrovlnke ukázala, že významne znižuje bakteriálne zaťaženie kuchynských hubiek a môže sa preto považovať za rozumné hygienické opatrenie. Výskum ale preukázal, že pravidelne dezinfikované špongie (podľa ich používateľov) neobsahovali menej baktérií ako tie nevyčistené. 

Viete, v ktorom predmete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čistiace postupy skutočne zmenili mikrobiómy. Zdá sa, že Moraxellaceae a Chryseobacterium hominis sú početnejšie, pretože sú odolnejšie ako ostatné typy baktérií. To naznačuje, že dlhodobá sanitácia kuchynských hubiek môže mať kontraproduktívne účinky. Vedci si myslia, že na zníženie rizika je najlepšou možnosťou pravidelná výmena špongií.

Viac o téme: BaktérieDomácnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu