Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súd rozhodol o Tomášovi (17) z Trnavy: Mladík spáchal prečin výtržníctva s rasovým motívom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest tri mesiace podmienečne za prečin výtržníctva s rasovým motívom dostal mladistvý 17-ročný Tomáš z Trnavy. Rozhodla dnes o tom sudkyňa na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici, ktorá schválila dohodu o vine a treste prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) so 17-ročným Trnavčanom.

Podľa dohody mladík v skúšobnej ročnej lehote podmienečného odsúdenia sa musí podriadiť dohľadu probačného a mediačného úradníka súdu a zároveň nesmie požívať alkohol či iné návykové látky. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči nemu neodvolá.

Prečin výtržníctva s rasovým motívom spáchal Tomáš 10. marca tohto roku večer pred jedným hotelom v Trnave. So slovami „čierna opica, čo tu robíš“ napadol muža čiernej pleti, ktorý má trvalý pobyt v Trnave. Ide o 57-ročného učiteľa francúzštiny, pochádzajúceho z Afriky. Spôsobil mu aj zranenie, ktoré si nevyžiadalo práceneschopnosť. Tomáš sa k činu priznal a napadnutému mužovi sa písomne ospravedlnil.

Prokurátor ÚŠP pri tejto príležitosti pre médiá uviedol, že špeciálna prokuratúra a Špecializovaný trestný súd riešia všetky trestné veci súvisiace s rasovým motívom, nenávisťou z dôvodu farby pleti, sexuálnej príslušnosti alebo akejkoľvek odlišnosti. Dodal, že takýchto prípadov je oproti minulosti omnoho viac.

Viac o téme: RasizmusSúd Trnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu