Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Británia po požiarnej katastrofe bije na poplach: Bezpečnostné štandardy nespĺňa takmer 150 budov

Pohľad na obytný komplex výškových budov v štvrti Camden v Londýne 24. júna 2017.
Pohľad na obytný komplex výškových budov v štvrti Camden v Londýne 24. júna 2017. (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Spolu 149 výškových budov neprešlo bezpečnostným testovaním, ktoré začali realizovať v Británii po tragickom požiari v londýnskom vežiaku Grenfell Tower. Informovala o tom hovorkyňa britskej premiérky Theresy Mayovej a zároveň kritizovala, že zasadnutie rady k nešťastiu sa koná za zatvorenými dverami.

 "Testovaním dosiaľ neprešlo obloženie zo 149 výškových budov v 45 obvodoch. Znamená to, že pokračuje 100-percentný neúspech testovania," povedala novinárom hovorkyňa, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Naším názorom je, že prístup k demokracii by mal byť jednoduchý," uviedla na margo správ, že verejnosť a médiá nemajú prístup na stretnutie rady v súvislosti s ničivým požiarom v Grenfell Tower v západnom Londýne, pri ktorom zomrelo minimálne 80 ľudí.

"Sú pravidlá hovoriace, že všetky stretnutia musia byť prístupné pre verejnosť až na výnimky... a očakávali by sme, že rada to bude rešpektovať," dodala hovorkyňa.

Starosta mestskej časti a šéf bytovej správy odstúpili po požiari budovy

Predseda mestskej rady v londýnskom obvode Kensington a Chelsea, ktorej patrí výšková obytná budova Grenfell Tower, kde pri obrovskom požiari 14. júna zahynulo najmenej 80 ľudí, a šéf bytovej správy starajúcej sa o túto budovu dnes odstúpili. Politické dôsledky tejto tragédie sa teda naďalej rozširujú.

Konzervatívec Nick Paget-Brown, starosta mestskej časti Kensington a Chelsea, odstúpil po kritike svojej nedostatočnej reakcie na požiar v 24-poschodovej obytnej budove. Dnes ho najnovšie kritizovala samotná vláda premiérky Theresy Mayovej. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC a ďalšie médiá.

Bytová správa mestskej časti Kensington a Chelsea, poverená mestskou radou starať sa o budovu Grenfell Tower so sociálnymi nájomnými bytmi, oznámila, že jej vedenie sa dohodlo, že Robert Black "odstúpi z funkcie šéfa správy, aby sa mohol sústrediť na pomoc úradom pri vyšetrovaní a pátraní".

Viac o téme: BudovaPožiarLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu