Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Revolúcia v telefonovaní, deň D nastal: Európsky roaming končí, toto musíte vedieť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Skvelá správa pre všetkých. Mobilný telefón patrí už niekoľko rokov k samozrejmosti. Európska únia najnovšie nariadila, aby sa v členských krajinách a v troch ďalších na Islande, v Lichtenštajnsku a Nórsku komunikovalo za ceny ako doma. Mnohí si ale myslia, že to bude zadarmo, nie je to pravda. Pozreli sme sa na problematiku bližšie.

Roamingové hovory existujú odkedy sa mobilné telefóny stali našou súčasťou. V minulosti sme cestovali s pocitom, že v inej krajine vykonané hovory sú spoplatnené poriadne mastnou sumou, ktorá sa markantne líša od sumy, ktorú by sme za rovnaký hovor zaplatili v domácej krajine. 

Európska únia namietala, že ceny hovorov by mali byť vyrovnané. Od dnes 15. júna začali platiť nové regulačné pravidlá, ktoré nariaďujú používanie mobilných služieb v krajinách EÚ a okrem nich aj na Islande, v Lichtenštajnsku a Nórsku za cenu ako doma, t.j. bez príplatkov. V praxi to teda znamená, že by sme na hovoroch v zahraničí mali ušetriť. Každý operátor si sám vo svojej réžii stanoví a upraví ceny za služby. Po prekročení hraníc vám príde od operátora správa s ponukou.

SMS a telefonovanie počas
Zobraziť galériu (6)

Od štvrtka sa musia operátori v celej Európskej únii riadiť novými pravidlami, ktoré rušia poplatky za roaming, teda za využívanie mobilu v zahraničí. Väčšina zákazníkov tak pri ceste do inej krajiny EÚ bude môcť svoj mobilný telefón používať v rovnakom rozsahu ako doma bez obáv z neprimerane vysokého účtu.

Hovory verzus dáta

Pravidlá predpokladajú "primerané použitie roamingových služieb", teda v zásade to, že zákazník svoj mobil používa viac v domovskej krajine ako v zahraničí. Od počiatku nie sú povolené obmedzenia hlasových volaní a textových správ, u dát má operátor poskytnúť dostatočne veľký objem v závislosti na cene balíka mobilných služieb.

Pohodová dovolenka

Pravidlá budú platiť od začiatku vo všetkých krajinách EÚ. V štátoch Európskeho hospodárskeho priestoru, teda v Lichtenštajnsku, na Islande a v Nórsku, bude roaming za domácich podmienok zavedený krátko po 15. júni.

Tajomné miesto, kde miznú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: eso travel / bigstock)

Pre väčšinu ľudí to znamená domáce podmienky pre používanie mobilov napríklad na dovolenke alebo pri krátkodobej pracovnej ceste do inej krajiny Európskej únie. Aktivovať by ľudia nikde nič nemali, o zmenách sa najskôr dozvedia tak, že im pri ceste do zahraničia príde textová správa s príslušným oznámením a operátor ich informuje o zmene ich zmlúv v súvislosti s novými pravidlami pre roaming. Ak v súvislosti s tým oznámi operátor ďalšie zmeny v zmluve, má podľa Európskej komisie zákazník právo v prípade nesúhlasu zmluvu bez sankcie ukončiť.

Za gigabajt zaplatíte 7,7 eur

Ak má zákazník doma zmluvu na neobmedzené alebo veľmi lacné mobilné dátové služby, môže operátor na využívanie dát pri roamingu stanoviť určitý ochranný limit pre "primerané použitie", mal by byť však vysoký tak, že pokryje obvyklú potrebu roamingu. Musí o ňom vopred používateľa informovať a oznámiť tiež, že limit bol dosiahnutý. Potom bude môcť zákazník využívať roaming za poplatok u dátových služieb maximálne 7,7 eura za gigabajt dát s tým, že táto suma bude v nasledujúcich rokoch ešte klesať.

Podobné platby hrozia pri zneužívaní služby, operátori ho môžu zistiť na základe rovnováhy medzi roamingom a domácim používaním mobilu v období štyroch mesiacov. Ak by v nich zákazník používal telefón hlavne v cudzine, môže ho poskytovateľ služby vyzvať na objasnenie situácie a začať si účtovať maximálne 0,32 eura za minútu volania a jeden cent za textovú správu. U dátových služieb bude do konca roka tento poplatok 7,7 eura za gigabajt dát, potom sa bude znižovať až k 2,2 eura od januára 2022.

Revolúcia v telefonovaní, deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Cestovanie lietadlom a loďou

Komisia tento týždeň upozornila, že volanie z domova do zahraničia nie je to isté čo roaming a ceny za túto službu zostávajú bez zmeny. Pravidlá pre roaming za domácich podmienkach sa tiež vzťahujú len na pozemné mobilné siete, Akonáhle budú služby poskytované prostredníctvom iných typov rádiových sietí, napríklad satelitných systémov na palube lodí alebo lietadiel, záväzné cenové limity EÚ sa na ne vzťahovať nebudú.

Roaming nekončí

Keďže v médiách, ale aj vo vyjadreniach rôznych telekomunikačných odborníkov sa v súvislosti s roamingom vyskytli viaceré nepresnosti, Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) ich uvádza na správnu mieru.

Informuje Roman Vavro, hovorca Regulačného úradu. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb upozorňuje verejnosť na nepresné informácie, ktoré priniesli niektoré médiá. Roaming našťastie nekončí. Ak ste doteraz v zahraničí používali svoj mobilný telefón, resp. mobilné služby, tak aj po 15.6.2017 ich môžete naďalej používať bez toho, aby ste si museli niečo aktivovať, alebo zakúpiť služby od operátora v krajine, ktorú navštívite. Rovnako je nepresná informácia, že služby v roamingu sú od 15.6.2017 zadarmo. "Princípom nových regulačných pravidiel je používanie mobilných služieb v krajinách EÚ a okrem nich aj v Islande, Lichtenštajnsku a Nórsku za cenu ako doma, t.j. bez príplatkov. Mobilní operátori môžu stanoviť podmienky primeraného využívania, ktorých cieľom je zabrániť zneužívaniu alebo neobvyklému používaniu roamingových služieb," vysvetľuje Vavro a upozorňuje, že s týmito podmienkami by sa mali občania vo vlastnom záujme oboznámiť.

Stále častejšie využívaný mobilný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Ako ďalej uvádza, RÚ nemá v kompetencii podávať právne záväzný výklad Nariadenia o roamingu a neposkytuje verejnosti poradenstvo v tejto oblasti. Európska komisia poskytuje verejnosti informácie prostredníctvom svojho webového sídla a poskytla záujemcom možnosť kladenia otázok prostredníctvom sociálnych sietí.

Mobilní operátori na Slovensku

RÚ aktívne komunikuje s mobilnými operátormi pôsobiacimi na Slovensku. Súčasťou komunikácie boli pracovné stretnutia na tému pravidiel medzinárodného roamingu. Na Slovensku pôsobiaci mobilní operátori doteraz nemali problém s dodržiavaním európskych pravidiel súvisiacich s používaním mobilných služieb v roamingu.

Pokuta za nedodržanie nariadenia

RÚ po 15.6.2017 overí, či mobilní operátori dodržiavajú Nariadenie o roamingu. V prípade nedodržiavania alebo porušenia príslušných ustanovení Nariadenia o roamingu, hrozí mobilným operátorom pokuta až do výšky 5 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie. Úrad pri ukladaní pokuty musí podľa zákona o elektronických komunikáciách prihliadnuť najmä na závažnosť, spôsob, trvanie a dôsledky porušenia povinnosti. Vzhľadom na pomerne zložité a časovo náročné postupy, môže celý proces trvať mesiace. Úrad nebude v priebehu overovania alebo príprave správnych konaní poskytovať bližšie informácie.

Revolúcia v telefonovaní, deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Plné znenie Nariadenia o roamingu a Vykonávacieho nariadenia, ktorým sa stanovujú podrobné pravidlá, sú dostupné v Úradnom vestníku Európskej únie a na webovom sídle EUR-Lex.

Orange, Telekom, O2

Na Slovensku sú traja hlavní mobilní operátori Orange, Telekom a O2. Nariadeniu únie sa prispôsobili korektne. V niektorých prípadoch okresali balíčky. Týka sa to prevažne internetu, ktorý nebude možné využiť celý, ale len časť a ďalšiu časť za príplatok.  

Rady zákazníkom

1. Poriadne si prezrite podmienky balíčkov, ktoré vám operátori ponúkajú, ešte pred jeho aktivovaním.

2. Zamerajte sa na podmienky používania internetu. Niekde môže byť za služby nižšia cena, no zvýši sa poplatok za inú službu. 

3. Dajte pozor na ceny mimo krajín EÚ a ďalších troch, ktorých sa regulácia dotýka. V Egypte, Tunise a Turecku zvyknú byť za služby vysoké poplatky.  

4. Pozor dajte aj v prípade, ak sa v niektorej z krajín únie plánujete zdržať dlho. Po nejakom čase vám môže operátor účtovať príplatky k službám. Už po dvoch týždňoch odkedy vás na to upozorní. 

Krajiny, ktorých sa regulácia týka

Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česko, Nemecko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Dánsko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Veľká Británia , Nórsko, Island, Lichtenštajnsko.

 

 

Viac o téme: RoamingHovoryEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu