Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čarnogurský chváli Fica za zahraničnú politiku

Jánovi Čarnogurskému sa páči Ficova politika voči Rusku
Jánovi Čarnogurskému sa páči Ficova politika voči Rusku (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Zahraničná politika Ficovej vlády je lepšia ako bola za Dzurindu, vyhlásil dnes v relácii Na Telo televízie Markíza prvý predseda KDH, dnes jeho člen Ján Čarnogurský. Páči sa mu Ficova politika voči Rusku.

Slovensko má lepšie predpoklady robiť spojovateľa medzi východom a západom ako naši susedia, preto by malo túto výhodu využiť. Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová zdôraznila, že Slovensko by si malo v zahraničnej politike osvojiť pozície Európskej únie vrátane výhrad proti Rusku. V zahraničnej politike musí podľa nej zostať etika a morálka.

Čarnogurský sa jednoznačne postavil proti budovaniu americkej protiraketovej obrany v Česku a Poľsku. "Základne sú zlé. Zlé pre Európu. Tieto základne obnovujú rozdelenie Európy," vyhlásil. Sú ďalším porušením sľubov Spojených štátov, že sa nebudú rozširovať vojenské štruktúry v západnej Európe. Nedávajú záruku pre Rusko, že tam nebudú namontované rakety, namierené proti Rusku. Ohrozujú mier v Európe, pretože Ruská federácia sa legitímne môže cítiť ohrozená. Obáva sa, že po Česku a Poľsku bude USA rozširovať vojenskú prítomnosť ďalej, aj na Slovensko.

Beňová súhlasí so slovami premiéra Fica na stretnutí s prezidentom Putinom v Moskve. V Rusku Fico podľa nej vyjadril pozíciu, akú má Európska únia - že Česko a Poľsko mali diskutovať v EÚ. Mali by vystúpiť pred partnermi a jasne zadeklarovať svoje zámery. Myslí si, že USA dostatočne nevysvetlili dôvody na stavbu radaru a raketovej základne v Česku a Poľsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu