Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci porovnávali osobnosť tínedžerov a seniorov: Záver výskumu všetkých zaskočil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

EDINBURGH - Koľkokrát za život ste už počuli, že zmeniť povahu človeka je nemožné, že jablko nepadá ďaleko od stromu? Odteraz môžu psychológovia namietať, že ľudia sú oveľa flexibilnejší. Vedci zistili, že človek je vo svojich 77 rokoch diametrálne odlišný o toho, akým bol v puberte.

Nerozumiete si už s kamarátmi z detstva? Je za tým jednoduché vysvetlenie – zmenili ste sa vy aj oni. Vedci sa podujali na najdlhší osobnostný výskum v histórii a zisťovali, ako veľmi sa líši osobnosť 14-ročného od 77-ročného človeka a narazili na problém. „Osobnosť vo vyššom veku môže byť úplne odlišná od osobnosti v detstve,“ komentovali výskum odborníci z Edinburghskej univerzity.

Prekliatie krásnych žien na pracovisku? Závery nového výskumu vás dvihnú zo stoličky

Štúdiu vedci odštartovali v roku 1950, keď požiadali učiteľov, aby ohodnotili osobnosť 1 208 14-ročných žiakov v Škótsku. V dotazníku sa vtedy zameriavali na sebavedomie, vytrvalosť, emočnú stabilitu, svedomitosť, originalitu a túžbu učiť sa nové veci. Deťom súčasne vedci predložili inteligenčné testy.

Nevyspytateľná osobnosť

Vedeckému tímu Matthew Harrisa sa v roku 2012 podarilo nájsť 635 bývalých žiakov, ktorí boli testovaní ako 14-roční a 174 z nich vo 77 rokov súhlasilo s ďalším testovaním. Účastníci mali z hľadiska osobnosti hodnotiť seba a súčasne vedci požiadali ich blízkych a priateľov, aby respondentov ohodnotili v rovnakých bodoch, ako v roku 1950.

Na veľké prekvapenie vedcov sa výsledky testovania po desaťročiach nezhodovali. A to aj napriek tomu, že doterajšie vedecké štúdie tvrdili, že osobnosť človeka sa počas života až tak výrazne nemení. Podľa vedcov možno nezhody vysvetliť aj nepresnosťou testovania v minulosti. Kým dnes psychológovia v testovaní hodnotia napríklad extroverziu, neuroticizmus a podobné zložky osobnosti, v roku 1950 bolo skúmanie osobnosti založené na povrchnejších metódach a menej komplexné. 

Vedci porovnávali osobnosť tínedžerov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: OsobnosťStarnutiePsychológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu