Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prekliatie krásnych žien na pracovisku? Závery nového výskumu vás dvihnú zo stoličky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

AMSTERDAM - Rozdiely v platoch žien a mužov robia z opačných pohlaví nepriateľov. Vedci sa rozhodli porovnať nielen príjmy priemerných sympatických žien a líderiek, ale aj to, či môže mať na výšku platu nejaký vplyv ženská krása. Výsledok niektoré dámy nepoteší.

Holandskí výskumníci dali za pravdu ženám, ktoré tvrdia, že krása nie je vstupenkou na manažérske pozície. Hoci už v minulosti niektoré štúdie potvrdili, že atraktívnejší ľudia zarábajú viac, v prípade žien platí, že viac zarábajú najmä tie, ktoré majú dominantnú osobnosť a asertívnu povahu. Jednoducho povedané, vedia si v práci dupnúť a poznajú svoju cenu na pracovnom trhu.

Extravagancia, luxus a život ako z rozprávky: Sexica (25) nehne ani prstom, ukázala ako na to!

Verdikt odborníkov znie: čím krajšia a milšia žena ste, tým je pravdepodobnejšie, že v práci zarobíte menej. Vyplýva to z porovnania platov 375 zamestnancov holandskej nadnárodnej firmy s elektronikou. Štúdia zároveň potvrdila starý rodový stereotyp – hoci dominantné ženy zarábajú viac, stále je ich plat nižší v porovnaní s mužmi.

Platové otázky však rovnako trápia aj mužov – tí zmierlivejší a menej asertívni majú nižšie platy, vyplynulo z výskumu. Hoci sa za posledné desaťročia chápanie tradične mužských a ženských rolí v mnohom zmenilo, niektoré vlastnosti ľudia napriek tomu považujú za výhradne mužské alebo ženské. Paradoxom štúdie bolo zistenie, že pekné ženy si o sebe myslia, že zarábajú viac, ako si zaslúžia, aj keď v skutočnosti zarábajú menej ako mužskí kolegovia. Štúdia bola publikovaná v magazíne The European Journal of Work and Organizational Psychology.

10 dôvodov, prečo si nič nezačínať s kolegyňou. Aj keď je fakt sexi!
Viac o téme: PracoviskoPlatSexi žena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu