Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Amatérsky vedec nakrútil nové zábery lochneskej príšery!

EDINBURGH – Napriek tomu, že okrem tých najvernejších začalo v uplynulých rokoch stále viac ľudí pochybovať o existencii lochnesskej príšery, bájne monštrum predsa len žije! Tvrdí to anglický amatérsky vedec Gordon Holmes, ktorému sa podarilo nakrútiť nový presvedčivý záznam.

„Nemohol som uveriť vlastným očiam, keď som zbadal tú podlhovastú čiernu vec s dĺžkou asi 15 metrov, ktorá sa pohyboval dosť rýchlo vo vode,“ povedal päťdesiatročný technický laborant zo Shipley, ktorý nafilmoval obludu v jazere v sobotu minulý týždeň.

Po tom, ako videl video, sa optimisticky vyjadril aj biológ Adrian Shine, ktorý roky vedie výskum okolo údajnej jazernej príšery Nessie v rámci strediska Loch Ness 2000 v škótskom Drumnadrochite. „Patril som ku skeptikom udalostí v jazere, no nechával som si otvorené zádné dvierka a teraz niet pochýb. Je to jeden z najlepších záberov („lochnessky“), aké som kedy videl.“ Na „konečné“ vyjadrenie si však nechal „niekoľko mesiacov.“

Najväčšie britské jazero Loch Ness je už veľmi dlho zahalené tajomstvami a mýtmi, predovšetkým vďaka svojej nízkej teplote a hĺbke až 230 metrov, čo komplikuje jeho dôkladné preskúmanie. Rôzne svedectvá, ktoré potvrdili, že vody jazera brázdi mohutná obluda, pomohli špekuláciám, že by mohlo ísť o plesiosaura – morského plaza, ktorý však vyhynul spoločne s dinosaurmi.

Britská verejnoprávna televízia BBC však v roku 2003 sledovala tím ľudí, ktorý využil na vypátranie lochnesky vysoko vyspelú pátraciu techniku, aby sa uistil, že mu skutočne nič vo vodách jazera neunikne. Jazero údajne dokonale preskúmal pomocou 600 oddelených sonarových paprskov a tiež pomocou satelitnej navigačnej technológie. V legendárnom a turistami hojne navštevovanom škótskom jazere sa mu však žiadne stopy po velejašterovi nájsť nepodarilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu