Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rady, ktoré môžu zachrániť ľudský život: Takto ubránite dieťa pri útoku rozzúreného psa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LIVERPOOL - Varecha, hasiaci prístroj alebo studená voda. To všetko môžu byť vaše zbrane v prípade život ohrozujúceho útoku psa. Prečítajte si, čo radí robiť odborník, ak vaše dieťa napadne napríklad domáci maznáčik.

Prípadov, keď na človeka zaútočil domáci pes, je neúrekom. Niekedy obeti spôsobil len zopár škrabancov, inokedy si zranenia vyžiadali dlhý pobyt v nemocnici alebo sa skončili smrťou napadnutého.

Odborník vysvetlil záhadu na FOTO, ktorá dobyla internet: Ako ľudí oklamala vlčia hierarchia

Podľa David Ryana, ktorý sa špecializuje na správanie a výcvik psov, by sa rodičia, ktorých dieťa napadne pes, nemali pokúšať zviera zraniť alebo ho začať mlátiť. Doga či typy psích plemien ako pitbull môžu v útoku pokračovať aj napriek fyzickej ujme alebo trestaniu. Niekedy môže spôsobená bolesť psa ešte viac nazúriť.

Spôsobte mu šok

Ryan tvrdí, že najlepším spôsobom, ako zastaviť útok rozbesneného psa, je obliať ho studenou vodou, čím uňho vyvoláte šok. Vedro vody môžete nahradiť aj hasiacim prístrojom a uštedriť psovi do tváre riadnu sprchu.

Rady, ktoré môžu zachrániť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak nemáte v krízovej situácii žiadnu inú alternatívu, nájdite objekt podobný palici, napríklad varechu a snažte sa ju psovi zasunúť pod obojok tak, aby ste mu pomocou nej dokázali obojok utiahnuť. Pes sa začne dusiť a obeť pustí. Ak zviera nemá obojok, skúste vytvoriť improvizovanú slučku, môžete použiť napríklad elektrický kábel a utiahnuť mu ho okolo krku. Ideálne je, keď je pri vás ešte iná osoba, ktorá vám pomôže psa zvládnuť.     

Napriek strašidelnému scenáru Ryan dodáva, že psie uhryznutie je skôr vzácne ako časté. Ak pes predsa len uhryzne, zvyčajne tým chce zastaviť nejaké vaše konanie, upozorní vás a prestane. Napriek tomu by ste však psa nikdy nemali nechávať bez dozoru napríklad s dieťaťom, píše Liverpoolecho.co.uk.

Viac o téme: RadyPesútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu