Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odborník vysvetlil záhadu na FOTO, ktorá dobyla internet: Ako ľudí oklamala vlčia hierarchia

Fotografia vlčej svorky zaujala celý svet. Zobraziť galériu (3)
Fotografia vlčej svorky zaujala celý svet.

BRATISLAVA - Na Facebooku sa objavila zaujímavá fotografia vlčej svorky, ktorá má zobrazovať hierarchiu zvierat v skupine. Háčikom však je, že svorku vraj nevedú najsilnejšie, ale najslabšie vlky. Vodca kráča úplne vzadu, aby mal svorku pod kontrolou. Záhadu, ktorá by mohla byť inšpiráciou aj pre ľudí, Topkám vysvetlil Juraj Lukáč, náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk.

Podľa opisu k fotografii sú prvé tri vlky najslabšie a chorľavé. Práve tie majú regulovať rýchlosť pohybu svorky. Silnejšie vlky kráčajú až za nimi a šetria si energiu pre prípad útoku. Vodca svorky je úplne vzadu, aby mal o všetkom prehľad. Takto vnímala fotografiu, ktorá sa internetom začala šíriť v roku 2015 a bola zachytená v Taliansku, laická verejnosť.

Ochranár o apokalypse slovenskej prírody: Po kalamite nabral výrub lesa obludné rozmery

„Fotografia pôvodne hovorila o svorke z rumunských hôr a naivným spôsobom popisovala hierarchiu vo vlčej svorke. Ide o fikciu, fotografia je staršieho dáta, z roku 2011, jej autorom je  Chadden Hunter a urobil ju pre BBC reláciu Frozen Planet. Zobrazuje vlčiu svorku vo Wood Buffalo National Parku v severnej Kanade,“ ozrejmil záhadu náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk Juraj Lukáč.

Vlky poznajú len matriarchát

Podľa Lukáča ide o opis vlčej hierarchie ovplyvnený ľudským pohľadom. „Ja osobne pochybujem, že existuje stabilný alfa pár ako veliaca jednotka vo svorke, skôr by som to nazval rodičovským párom, ktorý má vo svorke prirodzenú autoritu ako všetci rodičia,“ doplnil ochranár s tým, že „ak je nejaký jedinec vo svorke alfa, tak to bude pravdepodobne vlčica, pretože vlky majú matriarchát, aj keď muži zoológovia to neradi pripúšťajú,“ dôvtipne poznamenal náčelník združenia.

Odborník vysvetlil záhadu na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako ďalej spresnil Lukáč, na Slovensku v súčasnosti žije okolo 300 vlkov, z toho najviac na severovýchodnom Slovensku. Takýto počet vlkov je však žalostne nízky. Aj preto nikoho neprekvapí učebnicová informácia, že vlky sú u nás chráneným druhom. Počet vlkov bol u nás v minulosti taký nepatrný, že ich kedysi narátali len okolo 150. Vyhubeniu vlka na Slovensku zabránila až zmena legislatívy a zvýšená územná ochrana.

Sú pre nás prínosom

„Na vlky je vyvíjaný nesmierny tlak zo strany poľovníkov, či už legálnym lovom alebo pytliactvom. Nemá to žiadnu biologickú logiku, pretože vlka nelovia pre mäso alebo preto, že by ohrozoval človeka či jeho majetok. Škody na hospodárskych zvieratách sa dajú jednoducho eliminovať strážnymi psami a vo všetkom ostatnom znamená vlk nesmierny prínos aj pre človeka, nielen pre prírodné ekosystémy,“ upozornil Lukáč. Vlk podľa jeho slov u diviakov účinne eliminuje klasický mor ošípaných, likviduje besné zvieratá a výrazne znižuje škody na lesných porastoch, ktoré spôsobuje raticová zver.

Odborník vysvetlil záhadu na
Zobraziť galériu (3)

 

 

 

 

 

Viac o téme: VlkVlčia svorkaJuraj Lukáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu