Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zomrel legendárny doktor Heimlich: Zachránil Reagana, Cher aj Elizabeth Taylor!

Henry Heimlich (vpravo) prednáša o svojom chmate.
Henry Heimlich (vpravo) prednáša o svojom chmate. (Zdroj: SITA/AP)

CINCINNATI - Vo veku 96 rokov zomrel dnes americký lekár Henry Heimlich, ktorý vymyslel chvat uvoľňujúci dýchacie cesty u dusiaceho sa človeka. Heimlichov chvat zachránil nesčítane životov, keďže uvoľňuje zablokovaný kúsok jedla či inú prekážku z dýchacej trubice sériou úderov do hornej časti brucha.

Jeho úmrtie oznámila dnes jeho rodina. Zomrel v nemocnici v meste Cincinnati, v Ohiu, na následky infarktu, ktorý utrpel počas týždňa. 

"Otec bol pre mnohých ľudí vo svete hrdinom z jednoduchého dôvodu: Pomohol zachrániť nespočetné množstvá životov prostredníctvom inovácie postupov a prostriedkov na základe zdravého rozumu," uviedla jeho rodina vo vyhlásení.

Heimlich bol chirurg a vyvinul tiež Heimlichov ventil pre hrudnú drenáž zabraňujúci kolapsu pľúc po hrudnej traume, ktorý bol hojne využívaný pri ošetrovaní zranených vojakov vo vojne.Lekár využil svoj chvat celkom nedávno, keď sa v domove pre seniorov, kde žil, začala u stolu dusiť s hltom jedla jedna zo senioriek.

Podľa odhadov iba v USA zachránil tento chvat vyše 100.000 ľudí, vrátane osobností ako je bývalý prezident Ronald Reagan, speváčka Cher alebo herečky Elizabeth Taylorová a Goldie Hawnová.

Viac o téme: Henry Heimlich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu