Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Čo všetko sa stalo vo vede v roku 2016: Einstein mal pravdu a aj jedno (nepochopiteľné) šialenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Aj tento rok bol bohatý na udalosti, ktoré sa stali v oblasti vedy. Okrem toho, že sa periodická tabuľka opäť rozrástla o nové prvky, sa konečne potvrdili slová Alberta Einsteina a ešte vypuklo jedno, pre niektorých absolútne nezmyselné, celosvetové šialenstvo. Prinášame vám prehľad tých najvýznamnejších udalostí vo vede za rok 2016.

JANUÁR

4. - Bolo oznámené, že sa periodická sústava rozrástla o štyri novoobjavené chemické prvky. Štvorica nových prvkov vznikla laboratórne a ani jeden z nich sa nenachádza v prírode. Nazývajú sa: nihonium (Nh; číslo 113), moskovium (Mc; 115), tennessin (Ts; 117) a oganesson (Og; 118).

12. - Americká vesmírna sonda Dawn objavila na planétke Ceres v páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom ľad.

14. - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila koniec epidémie eboly v západnej Afrike. Najhoršiia nákaza tejto choroby v histórii, ktorá začala 6. decembra 2013 v Guinei a rozšírila sa potom do Libérie a Sierra Leone, zabila vyše 11 300 ľudí z viac než 29 000 nakazených.

14. - Medzinárodný výskumný tím pomohol vysvetliť jednu z vývojových etáp raného vesmíru. Pomocou Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu objavil ionizujúce ultrafialové žiarenie, ktoré uniká z trpasličích galaxií nazývaných "zelené hrášky". 

FEBRUÁR

1. - Britskí vedci dostali povolenie geneticky upravovať ľudské embryá, zatiaľ ale len skúšobne, nesmú ich nechať vyrásť.

7. - Severná Kórea napriek medzinárodnej kritike vypustila raketu dlhého doletu so satelitom.

 
11. - Americkí vedci zverejnili, že 14. septembra 2015 prvýkrát zachytili takzvané gravitačné vlny, ktorých existenciu začiatkom 20. storočia v rámci svojej všeobecnej teórie relativity predpovedal Albert Einstein. Prvé pozorovanie týchto vĺn krivosti časopriestoru sa odohralo na obrovskom americkom laserovom detektore Packaging.

MAREC

9. - Superpočítač spoločnosti Google AlphaGo porazil prvýkrát v histórii majstra sveta v ázijskej doskovej hre go, keď zdolal Kórejčana I So-dola, čo bolo vnímané ako významný míľnik v rozvoji umelej inteligencie.

APRÍL

12. - Ruský miliardár a mecenáš vedeckého výskumu Jurij Milner a britský fyzik Stephen Hawking v New Yorku ohlásili revolučný projekt medzihviezdnych ciest sond, ktoré budú schopné dosiahnuť najbližších hviezd počas dvadsaťročného letu.

MÁJ

2. - Tri potenciálne obývateľné planéty objavil medzinárodný tím vedcov na obežnej dráhe malej hviezdy asi 39 svetelných rokov od Zeme.

7. - Na Floride sa stal údajne prvý známy prípad smrteľnej nehody v automobile s automatickým riadením (v samoriadenom vozidle spoločnosti Tesla Motors Tesla S).

JÚN

1. - Na juhu Švajčiarska bol otvorený Gotthardský železničný tunel, ktorý sa s dĺžkou 57,1 kilometra stal najdlhším tunelom na svete (prekonal japonský železničný tunel Seikan, ktorý je dlhý takmer 54 kilometrov).

JÚL

1. - Ozónová diera nad Antarktídou sa po rokoch zväčšovania zrejme začína zaceľovať. Vyplýva to z výskumu tímu prednej odborníčky na túto problematiku Susan Solomonovej, podľa ktorého bola diera vlani v septembri oproti roku 2000 menšia o štyri milióny kilometrov štvorcových.

6. - Vydaná verzia hry s Pokémonmi firmy Nintendo nazvaná Pogémon Go, určená pre inteligentné mobilné telefóny, spustila celosvetovú mániu.

Pokémon GO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

26. - V Abú Zabí bol dokončený prvý oblet zemegule v lietadle na solárny pohon (let bol dlhý približne 43 000 kilometrov a vo vzduchu bolo lietadlo takmer 500 hodín). Švajčiarske lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 odštartovalo cestu okolo sveta v Abú Zabí 9. marca 2015. 

AUGUST

31. - Austrálski vedci objavili v novoroztopenom teréne Grónska dosiaľ najstaršie skamenené pozostatky života. Skameneliny tvoria mikróby, ktoré planétu obývali už pred 3,7 miliardou rokov.

SEPTEMBER

25. - Čína uviedla do prevádzky najväčší teleskop na svete, ktorý slúži na výskum vesmíru. Zariadenie FAST s tanierovou anténou s priemerom 500 metrov bolo vybudované v priebehu piatich rokov v provincii Kuej-čou na juhozápade krajiny.

OKTÓBER

14. - Vo vesmíre je najmenej desaťkrát viac galaxií, než sa doteraz predpokladalo. Väčšinu z nich ale zatiaľ ľudstvo nevidí. Tvrdí to britskí astronómovia, ktorí podľa agentúry DPA novo skúmali zábery Hubblovho vesmírneho teleskopu.

NOVEMBER

1. - Fosília mozgu dinosaura, ktorá sa našla v roku 2004 v anglickom Sussexe, je podľa britských a austrálskych vedcov zatiaľ jediná na svete.

14. - Ľudia sledovali najväčší spln Mesiaca od roku 1948. Tak veľký a jasný bude podľa astronómov opäť až 25. novembra 2034.

Čo všetko sa stalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

24. - Obrovské ložisko vodného ľadu ukryté nie hlboko pod povrchom Marsu objavili vedci s pomocou amerického satelitu Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

DECEMBER

2. - Európska vesmírna agentúra (ESA) oznámila, že venuje 1,44 miliardy eur na ďalšie využívanie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a na pokračovanie výskumu Marsu v rámci programu ExoMars 2020.

Viac o téme: Veda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu