Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stephen Hawking opäť prehovoril: Ľudstvo môže spasiť jediná vec

Stephen Hawking Zobraziť galériu (2)
Stephen Hawking (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

TRONDHEIM - Profesor Hawking dáva ľudstvu posledných 200 až 500 rokov života. Podľa jeho varovných slov nám neostáva nič iné, ako odsťahovať sa zo Zeme na inú planétu. Do úst si vzal aj meno Donalda Trumpa, ktorého upozornil na nutnú zmenu klimatickej politiky.

Ak chce ľudstvo prežiť, bude musieť kolonizovať inú planétu, pripomenul uznávaný vedec na nórskom Starmus Festivale. Podľa Stephena Hawkinga by mal proti klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu bojovať aj americký prezident Donald Trump a v tejto súvislosti ho napomenul z podceňovania problému, informovali zahraničné médiá.

Najinteligentnejšia žena sveta (23) na FOTO je nádejou ľudstva: Ona je druhý Einstein!

Hawking súčasne vyzval vedúce národy sveta, aby astronautov posielali na Mesiac, a aby do roku 2020 intenzívne skúmali vesmír. Do 30 rokov by sa národy mali snažiť vybudovať mesačnú základňu a v roku 2025 poslať ľudí na Mars. „Dúfam, že cestovanie do vesmíru zjednotí konkurenčné národy s jediným cieľom,“ dodal. Fyzik zároveň verí, že nový ambiciózny program podnieti aj mladých ľudí k tomu, aby sa živo zaujímali o kozmológiu a astronómiu.

„Zem je ohrozená po mnohých stránkach a je pre mňa ťažké uvažovať pozitívne,“ priznal a doplnil, že naše materiálne zdroje sú zúfalo vyčerpané a našej planéte sme dali katastrofálny dar v podobe zmeny klímy. Rastúce teploty, roztápanie ľadovcov, odlesňovanie a decimovanie živočíšnych druhov podľa neho nemôžeme ignorovať.

Stephen Hawking opäť prehovoril:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hawkingovo uvažovanie o cestovaní do vesmíru a živote na inej planéte podporujú aj najnovšie objavy NASA. Vesmírna agentúra oznámila nájdenie ďalších 10 planét mimo našej slnečnej sústavy, ktoré spĺňajú atribúty na existenciu mimozemského života. Pravdepodobnosť, že vo vesmíre nie sme sami, je podľa NASA čoraz vyššia.

 

Viac o téme: Stephen Hawking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu