Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNA SPRÁVA Jaguar chce postaviť fabriku budúcnosti: V hre o elektromobily je aj Slovensko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Automobilka Jaguar Land Rover oznámila veľkú investíciu. Chce vyrábať nové elektromobily. Nová továreň má stáť v Anglicku, no objavili sa správy, že v hre je aj Slovensko!

Automobilka Jaguar Land Rover (JLR) plánuje vyrábať v Británii elektromobily. Oznámila to len dva dni po tom, ako vláda v Londýne sľúbila 390 miliónov libier (459,91 milióna eur) na podporu zelených technológií.

"Chceme vyrábať naše EV (elektrické vozidlá) v regióne West Midlands," uviedol generálny riaditeľ Ralf Speth vo štvrtok (24.11.) večer na stretnutí priemyselníkov. Speth už v septembri pre Reuters povedal, že výroba batérií a elektromobilov v Británii má význam, ak na to budú správne podmienky, vrátane podpory zo strany vedy a podmienok na pilotné testy.

Otvorenie fabriky Jaguaru pri Nitre
Zobraziť galériu (3)
Otvorenie fabriky Jaguaru pri Nitre  (Zdroj: SITA)

Jedno veľké ALE

Podľa portálu itv.com je však v hre aj Slovensko. "Jaguar priniesol veľmi dobé správy - plánuje vyrábať batérie a elektromobily v regióne West Midlands. No je tu "ale" a veľké "ale". A to ale znamená, že továreň by mohla stáť v Rakúsku alebo na Slovensku," informuje portál.

Každá nová výrobná prevádzka v Británii je po referende o brexite vítaná, zvlášť v prípade automobiliek, ktoré hrozili zastavením investícií. Ako prvá oznámila investíciu do výroby dvoch nových modelov v Británii po júnovom referende japonská automobilka Nissan, keď získala od vlády garancie, že jej pomôže v prípade, ak dôjde k zavedeniu cla na vývoz áut po vstúpení z Británie z Európskej únie.

MIMORIADNA SPRÁVA Jaguar chce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Jaguar Land Rover chce, aby do konca dekády bola polovica z jeho modelov dostupná aj vo verzii s elektrickým motorom. Začiatkom novembra firma predstavila svoj prvý elektromobil na autosalóne v Los Angeles.

Viac o téme: AutomobilkaSlovenskoJaguar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu