Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Atentátnik je po dlhých rokoch na slobode: Prezidenta Reagana zasiahol iba kúsok od srdca

Policajti zatýkajú Johna Hinckleyho po neúspešnom atentáte na amerického prezidenta Ronalda Reagana Zobraziť galériu (3)
Policajti zatýkajú Johna Hinckleyho po neúspešnom atentáte na amerického prezidenta Ronalda Reagana (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Atentátnika, ktorý sa pred 35 rokmi, v marci 1981, pokúsil zastreliť vtedajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana, prepustili dnes definitívne z psychiatrickej liečebne vo Washingtone. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Federálny sudca koncom júla rozhodol, že 61-ročný John Hinckley junior už nie je nebezpečný pre seba ani pre verejnosť a môže natrvalo žiť u svojej matky vo Williamsburgu.

John Hinckley Jr. s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Hinckley ju už na dlhšie obdobia z liečenia navštevoval a pripravoval sa na obdobie, keď ho prepustia na slobodu. Bude musieť dodržiavať rad pravidiel: pracovať najmenej tri dni v týždni - napríklad ako dobrovoľník - a pravidelne navštevovať svojho psychiatra. Bude tiež môcť šoférovať sám auto do vzdialenosti maximálne 30 míl od Williamsburgu a raz do mesiaca na kontrolu v liečebni vo Washingtone. Nesmie konzumovať alkohol ani ilegálne drogy a na internete môže surfovať s obmedzeniami. Môže voliť a jeho obhajca Barry Levine sa domnieva, že využije svoje právo hlasovať v amerických prezidentských voľbách, uviedla AP.

Na archívnej snímke z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Syn texaského milionára Hinckley 30. marca 1981 pri odchode z washingtonského hotela Hilton šesťkrát vystrelil a postrelil štyroch ľudí. Prezidenta Reagana zasiahol do pľúc, iba kúsok od srdca. Ďalej zasiahol tajomníka prezidenta, ktorý po útoku ochrnul, agenta tajnej služby a policajta. Súd ho v roku 1982 uznal za duševne chorého a umiestnil ho do liečebne, z ktorej mal v ostatných rokoch povolené vychádzky.

Viac o téme: Ronald ReaganJohn Hinckley junior
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu