Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mapa európskych priezvisk odhalila bizarnosti: Poznáme tie najčastejšie a ako sa odvodzujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - Veľká časť európskych priezvisk je odvodená od remesiel, napríklad mlynár stál pri zrode najbežnejších priezvisk v Nemecku, Švajčiarsku či na Ukrajine. U Severanov a v Španielsku alebo vo Francúzsku sú zase bežné priezviská, ktoré vznikli odvodením od mužského mena. Vyplýva to z aktualizovanej mapy najčastejších európskych priezvisk, ktorej autorom je Čech Jakub Marian.

Zvyčajné sú v mnohých krajinách Európy podľa Mariana aj prívlastkové priezviská. V Česku, Slovinsku a Poľskou je to najčastejšie Novák, resp. Nowak. V Maďarsku má najviac ľudí priezvisko Nagy (veľký), v Rusku Smirnov (odvodené od mierny), v Taliansku Rossi (červený) a v Turecku Yilmaz (statočný). 

Množstvo priezvisk vzniklo z remesiel či povolaní, napríklad "mlynár" je dnes najčastejším priezviskom v Nemecku (Müller) alebo na Ukrajine (Melnyk). V Británii a Luxembursku je najbežnejším priezviskom "kováč" - Smith, resp. Schmit. V Marianovej aktualizovanej mape pribudlo aj najčastejšie priezvisko v mladom európskom štáte Kosove - Hoxha (kňaz). 

Dvadsaťsedemročný český lingvista a matematik Marian pri zostavovaní mapy vychádzal z oficiálnych štatistík jednotlivých krajín, z publikovaných správ o týchto štatistikách a v niektorých prípadoch aj z telefónnych zoznamov. "Hoci hovorím niekoľkými európskymi jazykmi, nemohol som rozumieť menám všetkých krajín," uviedol. Pomohli mu ale rôzne prekladače, na internete pátral aj po etymológii mien. Vďaka tomu sa dozvedel veľa zaujímavostí, napr. to, že v litovčine sa dá u mnohých ženských priezvisk podľa koncovky rozoznať, či je žena slobodná alebo vydatá. 

Marian uviedol aj to, že mnohé jazyky pri vývoji priezviska dávali prednosť mužom, teda že priezvisko vzniklo pridaním koncovky ku krstnému menu muža. Napríklad v Španielsku vznikol Fernández z mena Fernando či González z mena Gonzalo. "Prakticky všetky bežné priezviská vo Švédsku, Nórsku, Dánsku a na Islande, kde sa hovorí severogermánskymi jazykmi, sú patronymické," uviedol Marian. Vysvetlil, že k menu sa pridá koncovka "syn". Tak napríklad Gunnlaugsson je odvodené od mena otca a znamená Gunnlaugov syn. Na Islande sa však používajú aj matronymá, teda mená po matke - trebárs Helguson je "syn Helgy". 

Marian sa stretol aj s komentármi čitateľov, ktorí do lingvistiky pletú politiku. "Jeden človek napríklad žiadal, aby som z mapy odstránil najbežnejšie priezvisko v Estónsku Ivanov, pretože väčšina Ivanovov sú Rusi." Ivanov je podľa mapy najčastejším priezviskom aj v Bielorusku a Bulharsku. 

Viac o téme: PriezviskoMapa európyLingvistika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu