Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strelec z Dánska sympatizoval s islamistami, motívom zločinu to nebolo

Streľba v Dánsku
Streľba v Dánsku (Zdroj: SITA)

KODAŇ – Muž podozrivý zo streľby na policajtov a civilistu v dánskej metropole Kodaň sympatizoval s radikálnymi islamistickými skupinami, motívom streľby to však nebolo. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie dánskej polície.

Súd 25-ročnému obvinenému nariadil väzbu v jeho neprítomnosti, pričom páchateľ sa nachádza v nemocnici vo vážnom stave. Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami. Obvinený je dánskym občanom, narodeným v Bosne a Hercegovine. V Dánsku žil od svojich štyroch rokov, uviedla polícia vo vyhlásení.

Muž mal podľa polície evidentne vzťahy so salafistickou organizáciou Millatu Ibrahim (Nemecko túto organizáciu zakázalo už v roku 2012) a "sympatizoval s IS (Islamský štát). V súčasnej dobe nič nenasvedčuje tomu, že by toto malo mať vplyv na streľbu," píše sa vo vyhlásení polície.

Vyšetrovatelia namiesto toho predpokladajú, že podozrivý participoval na obchode s hašišom v kodanskej štvrti Christiania. Polícia postrelila a kriticky zranila ozbrojeného Dána, keď ho prenasledovala po predchádzajúcej prestrelke v štvrti Christiania. Zranenia utrpeli dvaja policajti, pričom jeden z nich sa nachádza v kritickom stave a jeden náhodný okoloidúci turista.

Problém sa začal v stredu neskoro večer vo štvrti Christiania, známej trhom s hašišom, kde podľa polície útočník vytiahol strelnú zbraň, keď sa ho policajní príslušníci pokúšali zatknúť. Muž postrelil jedného policajta do hlavy a druhého do stehna a náhodného okoloidúceho do nohy, potom ušiel. Polícia ho vypátrala o niekoľko hodín, päť kilometrov južne na kodanskom predmestí Kastrup neďaleko tamojšieho letiska a vo štvrtok nadránom ho postrelila.

Muž podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri prestrelke s políciou

Úrad pre vyšetrovanie sťažností na políciu v krátkom vyhlásení uviedol, že 25-ročný muž zomrel dnes v Kodanskej univerzitnej nemocnici. Pri prestrelke s políciou vo štvrtok nadránom utrpel kritické zranenia.

Približne 600 obyvateľov Christianie, bývalej squatterskej kolónie, kde bujnie obchod s drogami, dnes vyhlásilo, že sa budú snažiť odstrániť obchod s hašišom vo svojej štvrti, ktorý majú pod kontrolou zločinecké živly. V Christianii vznikla squatterská kolónia v 70. rokoch 20. storočia, keď príslušníci generácie hippies zabrali niektoré opustené kasárne námorných síl a žili v nich.

Viac o téme: DánskoStreľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu