Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Učitelia si vydupali zvýšenie platov, stále im je málo: Chcú niekoľkonásobne viac

Pavel Ondek
Pavel Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školskí odborári, ale aj Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) sú nespokojní s navýšením platov učiteľov o šesť percent, považujú ho za nedostatočné. Navýšenie platov schválili poslanci NR SR na stredajšom (15.6.) rokovaní parlamentu. Učitelia na základných, stredných a vysokých školách by si mali finančne prilepšiť od septembra tohto roku.

"Šesť percent nerieši problém, ktorý dlhoročne pretrváva v slovenskom školstve," uviedol dnes predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Negatívom podľa jeho slov je, že zvyšovanie platov sa netýka nepedagogických zamestnancov a zamestnancov, ktorí pracujú vo vede a výskume na vysokých školách. Odborári totiž dlhodobo upozorňujú, že platová situácia nepedagogických zamestnancov je kritická. Tabuľka upravujúca tarifné platy nepedagogických zamestnancov v školstve sa začína pod úrovňou minimálnej mzdy.

ISU taktiež považuje zvyšovanie platov za nedostatočné. "Je nedostatočné aj vzhľadom na všetky odporúčania OECD a Európskej komisie, ktorá každoročne v správe o krajine opakuje, že aj napriek tomu, že sa zvyšujú takto čiastkovo platy, je to stále nedostatočné na to, aby školstvo prilákalo a udržalo si mladých a talentovaných ľudí," uviedol Branislav Kočan z ISU. Ako dodal, podľa odbornej verejnosti by sa platy v školstve mali zvýšiť minimálne o 25 percent.

Zvýšenie platov učiteľov základných, stredných a vysokých škôl by malo v tomto roku stáť 32,5 milióna eur. Najväčšiu položku zaplatí štát, 6,5 milióna eur obce a viac ako 330.000 eur samosprávne kraje. Minister školstva Peter Plavčan už avizoval, že by chcel zvýšiť platy pracovníkom v regionálnom a vysokom školstve o šesť percent nielen od septembra, ale aj od začiatku budúceho roka.

Viac o téme: ŠkolstvoPavel OndekIniciatíva slovenských učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu