Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chaos, protesty a kríza v krajine: Polícia bola nútená použiť slzotvorný plyn

Demonštrácia v Caracase Zobraziť galériu (4)
Demonštrácia v Caracase (Zdroj: SITA)

CARACAS - Venezuelská polícia rozohnala dnes v Caracase demonštráciu stúpencov tamojšej opozície a použila pri tom slzotvorný plyn, informovala tlačová agentúra DPA.

Odporcovia súčasnej venezuelskej vlády smerovali k sídlu volebného úradu, aby tam požadovali urýchlené preskúmanie podpisových hárkov, ktoré odovzdali s cieľom presadiť referendum o odvolaní prezidenta Nicolása Madura. Polícia im však na viacerých miestach prehradila cestu použijúc slzotvorný plyn. 

Demonštrácia v Caracase
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Maduro a jeho právny tím iba pred štyrmi dňami podali sťažnosť na najvyšší venezuelský súd, v ktorej obvinili opozičných lídrov z Národného zhromaždenia z "uzurpovania si" prezidentských právomocí v otázkach zahraničnej politiky. Madurov právny poradca Elvis Amoroso navyše obvinil opozíciu z porušenia ústavy, a to tým, že požiadala o podporu medzinárodné inštitúcie vrátane Organizácie amerických štátov (OAS). Venezuelská vláda totiž vníma túto 35-člennú organizáciu ako sprostredkovateľa nepriateľskej politiky Spojených štátov. 

Demonštrácia v Caracase
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Opozícia zhromaždila v predmetnej veci viac ako 195.000 podpisov, pričom spomínaný volebný úrad ich mal preskúmať ešte začiatkom mája. Odporcovia vlády sa obávajú, že úrad tak neučinil zámerne s cieľom získať čas. Ak by sa totiž plebiscit uskutočnil po 10. januári 2017, funkcie hlavy štátu by sa v prípade Madurovho neúspechu ujal v zmysle platnej legislatívy jeho viceprezident, čo by vylúčilo predčasnú zmenu na čele krajiny. 

Viac o téme: DemonštráciaVenezuelaCaracas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu