Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ľudská reťaz v Nemecku: Tisíce demonštrantov protestovalo proti útokom dronov

Ľudská reťaz pred americkou základňou Ramstein v juhozápadnom Nemecku Zobraziť galériu (3)
Ľudská reťaz pred americkou základňou Ramstein v juhozápadnom Nemecku (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Tisíce demonštrantov vytvorili dnes ľudskú reťaz pred americkou základňou Ramstein v juhozápadnom Nemecku. Vyjadrili tak svoj protest proti americkému programu útokov bezpilotných lietadiel, v ktorom údajne zohráva kľúčovú úlohu práve základňa Ramstein, informovala agentúra DPA.

Podľa organizátorov akcie niekoľkokilometrovú reťaz napriek daždivému počasiu vytvorilo asi 5000 ľudí. Polícia odhadla počet účastníkov na približne dve tisícky. Ramstein, nachádzajúci sa neďaleko mesta Kaiserslautern v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, je hlavnou americkou leteckou základňou v Európe. 

Ľudská reťaz pred americkou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa aktivistov Ramstein slúži ako technologické centrum kontroverzného programu likvidácie militantov bezpilotnými lietadlami. Vlády Spojených štátov a Nemecka význam základne dlhodobo bagatelizujú a priamym otázkam na jej úlohu v dronovom programe sa vyhýbajú.

Ľudská reťaz pred americkou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa internetovej stránky Intercept, ktorá pôvodne slúžila ako platforma na zverejňovanie dokumentov získaných Edwardom Snowdenom, zohráva základňa v Ramsteine ústrednú úlohu pri riadení útokov dronov na Blízkom východe, v Afganistane a v afrických krajinách.

Viac o téme: DemonštráciaNemeckoRamstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu