Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Brusel pripravuje regulačnú smršť: Neuveríte, čo chcú zakázať, domácnosť bez nich skolabuje

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: sita, thinkstock.com)

BRATISLAVA - Európska únia chystá novú vlnu regulácií. Tento raz však byrokrati z Bruselu môžu očakávať tvrdú vlnu odporu. Po vysávačoch či banánoch prichádzajú na rad spotrebiče, ktoré Slováci bežne používajú. Eurokrati sa stretli s výsmechom, no nič to nemení na ich pláne. Zákazy spotrebičov by mohli prísť už čoskoro.

V minulosti sa už bruselskí regulátori zamerali napríklad na zakrivenie banánov, vysávačov či na sviečky na svietnikoch. Tentoraz prichádzajú na rad hriankovače, kanvice alebo fény. Spotrebiče, ktoré nedosahujú požadované ekologickú normu, budú musieť z trhu zmiznúť. K schváleniu by malo prísť mesiace po britskom referende, ktoré sa bude konať 23. júna. A to aj napriek tomu, že viacerí predstavitelia EÚ čelili výsmechu, píše britský portál The Telegraph.

Zbohom výkonné kanvice?
Zobraziť galériu (4)
Zbohom výkonné kanvice?

Podľa plánov Európskej komisie sa pri  používaní bude musieť obmedziť buď ich spotreba alebo musia byť vyrobené z úspornejších častí, aby vyhovovali po novom "ekodizajnu". Cieľom je ušetrenie miliónov ton oxidu uhličitého v ovzduší. Do pamäti sa zapísala najmä regulácia vysávačov, ktoré majú väčší výkon ako 1 600 wattov. V roku 2014 sa po návrhu obmedziť vysokovýkonné vysávače strhla vo Veľkej Británii búrka nevôle.

Aj hriankovače sú na muške regulátorov
Zobraziť galériu (4)
Aj hriankovače sú na muške regulátorov  (Zdroj: Russel Hobbs)

Na rade sú aj mobily, mrazničky, či sušiče rúk

Po hore zmienených spotrebičoch by mohli prísť na rad aj ďalšie "neekologické" domáce potreby. Medzi ne patria napríklad internetové routre, výťahy, sušiče rúk, mobily alebo mrazničky. Predstavitelia Komisie si podľa Telegraphu uvedomujú problematickosť regulácií, no na druhej strane tvrdia, že spotrebiteľom ušetria peniaze.

Lavína regulácií

Všetko musí nakoniec odobriť šéf Komisie Jean Claude-Juncker. Šéf kampane za odchod Británie z EÚ Matthew Elliott tvrdí, že tých regulácií je až príliš. "EÚ sa mieša do toľkých oblastí života, od raňajok až po hranice. Keď sa rozhodneme zostať, budeme bezmocní voči lavíne regulácií, ktoré Brusel chystá po referende," tvrdí Elliott.

Jean Claude-Juncker
Zobraziť galériu (4)
Jean Claude-Juncker  (Zdroj: SITA)

Radšej až po referende

Nový návrh má prísť na rad až po britskom referende. Úradníci zrejme správne vytušili, že nové regulácie by vytočili Britov natoľko, že by sa v referende priklonili na stranu, ktorá požaduje vystúpenie z Únie. Návrh vyplával na povrch už vo februári, písali o ňom britské noviny Financial Times. Tie už pred tromi mesiacmi informovali, že Brusel z požiadavky ustúpi do britského referenda, aby zbytočne nedráždil.

Zákazy a regulácie EÚ nahrávajú kampani za vystúpenie z Únie

Briti berú nové regulácie ako "útok proti britskému životnému štýlu". Pred referendom je preto celá záležitosť veľmi citlivá. Ak by nové nariadenia vstúpili do platnosti, prispôsobiť by sa im museli nielen ostrovania, ale aj Slováci.

Viac o téme: HriankovačKávovarKanvicaBruselRegulácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu