Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obchodná inšpekcia varuje slovenské domácnosti: Spotrebiče od týchto výrobcov môžu mať vadu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zverejnila zoznam potenciálne rizikových domácich spotrebičov známych značiek, vyrobených od januára 2009 do októbra 2011, ktoré sú aj na našom trhu. Prečítajte si, čo treba robiť, ak sa problém týka aj vášho zariadenia.

Slovenská obchodná inšpekcia dostala upozornenie od spoločnosti BSH domácí spotřebiče s.r.o. – organizačná zložka Bratislava, ktorá je členom skupiny Hausgeräte GmbH - popredného svetového výrobcu spotrebičov Bosch a Siemens, že niektoré voľne stojace plynové sporáky a plynové stolové varné dosky, ktoré boli vyrobené v období od januára 2009 do októbra 2011 a boli v Slovenskej republike sprístupnené na trh touto spoločnosťou, môžu predstavovať nebezpečenstvo pre spotrebiteľa.

Chcete vedieť, či z vašej mikrovlnky uniká radiácia? Veľmi jednoduchý NÁVOD, ako to zistíte

 

„Kužeľovitá plynová armatúra, pomocou ktorej je spotrebič pripojený k rozvodu plynu, sa môže za určitých okolností poškodiť alebo prasknúť a tým môže dôjsť k samovoľnému úniku plynu,“ vysvetlila na svojej stránke SOI. Experti riziko zhodnotili ako „stredné“.

 

„S ohľadom na približne 170 000 potenciálne postihnutých spotrebičov distribuovaných po celom svete je známy iba jeden prípad, kedy k explózii skutočne došlo a v dôsledku toho používateľ utrpel popáleniny druhého stupňa,“ dodala SOI. 

 

Spoločnosť BSH sa rozhodla vykonať globálne dobrovoľnú výmennú kampaň s ohľadom na dotknuté plynové armatúry. Odborníci sa súčasne sústreďujú na odhalenie presnej príčiny technického problému.

Na Slovensko prišlo 2 177 takýchto spotrebičov

SOI uvádza, že problematika sa týka určitých voľne stojacich plynových sporákov alebo stolových varných dosiek, pri ktorých je použitá plynová kužeľovitá armatúra, ktorej materiálové zloženie nie je v súlade so štandardnými požiadavkami na materiál číslo ZP0410 na tlak odliatkov podľa normy EN 12844.

Obchodná inšpekcia varuje slovenské
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SOI)

„Podľa v súčasnosti dostupných poznatkov sa problém na Slovensku týka len voľne stojacich plynových sporákov značky Bosch, Siemens a stolových plynových varných dosiek značky Bosch a Siemens pochádzajúcich z výrobného obdobia od januára 2009 do októbra 2011.  V Slovenskej republike bolo na trh uvedených približne 2 177 kusov týchto spotrebičov. Spotrebiče môžu byť identifikované na základe ich sériového čísla (číslo E-NR a číslo FD) na typovom štítku,“ dopĺňa.

Obchodná inšpekcia varuje slovenské
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SOI)

V súvislosti s poškodením plynových armatúr dostala spoločnosť BHS doteraz celkom 43 sťažností týkajúcich sa poškodenia plynových armatúr. Všetky sťažnosti sa týkali spotrebičov používaných iba v Holandsku alebo Nemecku. Päť z týchto prípadov by mohlo byť spojených s vyššie popísaným technickým javom.

Hlavnou príčinou poškodenia je pravdepodobne kombinácia nevhodného materiálového zloženia a extrémne nepriaznivých podmienok: škoda môže byť technicky spojená s medzikryštalickou koróziou. Testy odhalili, že problémové môže byť najmä používanie spotrebiča v prostredí s nadpriemernou vlhkosťou okolia a kontakt armatúry s vodou. K nadmernému vystaveniu kontaktu s vodou a korozívnymi prvkami v rozpore s pokynmi v užívateľskej príručke môže dôjsť napríklad v prípade používania rúry s uzavretou krycou doskou. Nežiaduce je aj mechanické preťaženie zariadenia.

Servis pre dotknutých zákazníkov

Webová stránka pre bližšie informácie v Slovenskej republike je prístupná on-line na adrese http://www.gascookingsafety.com/ od 4. októbra 2016. Zákazníci môžu tiež využiť bezplatnú telefónnu linku 800 042 021. 

„Dotknutí spotrebitelia budú vyzvaní, aby kontaktovali BSH prostredníctvom bezplatnej telefónnej linky a dojednali termín pre výmenu predmetnej plynovej armatúry, ktorá bude vymenená servisným technikom BSH priamo u nich doma,“ informovala SOI.

 

 

Viac o téme: PlynSporákArmatúraVarovanieSOI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu