Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zdravotníctvo dalo Ficovi operáciu srdca rekordne rýchlo: Aj vďaka nemu čakáme oveľa dlhšie

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico čakal na kardiochirurgický zákrok osem dní. Koľko na podobný zákrok čakajú bežní Slováci? Topky sa pýtali analytikov, či by podobná operácia ako u premiéra bola u bežných smrteľníkov rovnako rýchlo zrealizovaná.

Je národným športom Slovákov nadávať na zdravotníctvo. Tobôž, keď má veľa ľudí pocit, že uprednostňovaní sú tí s kontaktami alebo obálkami. V prípade Roberta Fica je však takýto pocit neoprávnený.

Operácia podobná tej premiérovej u bežného Slováka poisteného v súkromnej poisťovni by si mohla vyžadovať až takmer 100 dní na čakacej listine. Údaje zo zdravotníckych poisťovní podľa inštitútu Ineko za rok 2014 hovoria o tom, že poistenci niektorých súkromnných zdravotných poisťovní by na podobnú operáciu čakali až desaťnásobne dlhšie ako premiér Fico. Čo sa týka poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, čakacie lehoty neabsolvujú, keďže sú braní na operačný stôl priebežne. Vo VšZP sa však do troch mesiacov na operácie tohto typu čakacie nevytvárajú.

"Najaktuálnejšie dáta, ktoré máme k dispozícii o čakacích zoznamoch, sú za rok 2014 a v NÚSCH čakalo vtedy na operáciu na koronárnych artériách viac ako 3 mesiace len minimálny počet ľudí - išlo o 28 poistencov Dôvery, ktorí čakali vtedy v priemere 99 dní," zareagoval pre Topky analytik inštitútu Ineko Dušan Zachar. Poistenci Unionu alebo VšZP mohli čakať ešte o niečo menej.

"Poistenci VšZP a Unionu pri operáciách na koronárnych artériách v NÚSCH buď nečakali v roku 2014 vôbec, alebo čakali maximálne do 3 mesiacov, čiže do 90 dní," dodal Zachar s tým, že v posledných rokoch sledujeme výrazný trend znižovania doby čakania na plánované operácie. "Je možné, že v súčasnosti sa na tento typ operácie už nečaká, resp. maximálne do 3 mesiacov, dokedy sa nemusia viesť žiadne čakacie zoznamy," myslí si analytik na zdravotníctvo.

Podľa Tomáša Szalaya z inštitútu Health Policy Institute (HPI) je veľmi ťažké povedať, či Robert Fico na operáciu čakal menej ako bežný smrteľník. Podľa neho by bolo treba poznať detaily jeho diagnózy a viaceré potrebné údaje. Szalay si tiež myslí, že aj keby sa Ficova operácia zrealizovala rýchlejšie ako je bežné u obyčajných ľudí, netreba za tým hľadať nič škandalózne. Analytik tiež hodnotí rýchlu operáciu Andreja Danka s nálezom v žalúdku ako opodstatnenú, keďže tieto úkony sa realizujú aj vzhľadom na vážnosť nálezu bezodkladne.

Podobný názor zdieľa aj Dušan Zachar. "Myslím si, že je aj vo verejnom záujme, aby najvyšší verejní činitelia, v tomto prípade č. 2 a 3 v hierarchii, ktorí sú zároveň i predsedami dvoch najsilnejších strán v koalícii, boli pri plánovaných zákrokoch zoperovaní čo najskôr, keďže ich absencia vo funkciách do určitej miery obmedzuje fungovanie štátu, najmä čo sa týka rozhodovacích procesov," zareagoval pre Topky.

Viac o téme: OperáciaRobert FicoČakacia doba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu