Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalší potravinový škandál: Vedci objavili v lososoch kokaín a antidepresíva

Losos z farmy nie je zdravý!
Losos z farmy nie je zdravý! (Zdroj: thinkstock.com)

SEATTLE - Po tom, čo Europol informoval o falošných potravinách, ktoré ohrozujú bezpečnosť a zdravie konzumentov, vyplávali na povrch ďalšie šokujúce informácie. Americké lososy ulovené v Seattlei obsahujú drogy a antidepresíva.

Americkí výskumníci v Seattli pri testovaní kvality vody v Puget Sound odhalili znepokojujúci koktail viac ako 81 liekov. Chemické látky dosiahli vysokú úroveň koncentrácie a rozšírili sa do tkanív mladých lososov.

Zistenia vyvolávajú obavy, že ryby ulovené v tejto oblasti pre domácu spotrebu by mohli byť vážne kontaminované. V toxickej zmesi objavili kokaín, nikotín, lieky na antikoncepciu, valium, či insekticídy. 


Prečítajte si aj

Potravinový megaškandál otriasa svetom: Miliardový krimi priemysel, možno ste TOTO jedli aj vy


Tím vedcov toxikológa Jima Meadora povedal, že výsledky môžu súvisieť s neobvykle vysokým, užívaním liekov v meste Northwestern, alebo kvôli nesprávnemu nakladaniu s odpadmi v čistiarňach odpadových vôd v regióne. Ako uvádza portál seattletimes.com, vedci robili výskum počas dvoch septembrových dní v roku 2014. Analyzovali vzorky 150 zlúčenín, v 61 percentách prípady poukazovali na odpadové vody.

Našťastie, koncetrácia liekov nepredstavuje bezprostrednú hrozbu pre človeka, pretože nie je v lososom mäse vysoká. Odborníci sa však vyjadrili, že toxíny pravdepodobne môžu za vysokú úmrtnosť mladých lososov v tejto oblasti. 

 

 

Viac o téme: DrogyKokaínLosos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu