Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci odhalili veľký potravinový škandál: Cukrárenské firmy platili výskumy, ktoré ľudí klamali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Vedci prišli so šokujúcim zistením. Ľudia roky konzumovali potraviny, ktoré prispievali k vzniku závažných zdravotných problémov bez toho, aby vedeli o ich skutočných rizikách. Potravinársky priemysel podplácal viac ako polstoročie výskumníkov, ktorí študovali vplyv cukru na ľudský organizmus.

Odborníci z Kalifornskej univerzity publikovali v medicínskom periodiku JAMA Internal Medicine štúdiu o tom, ako potravinársky priemysel v minulosti desaťročia ovplyvňoval výskum cukru a jeho zdravotných účinkov. Cukrárenské spoločnosti podľa nich v roku 1965 financovali výskum, ktorý mal dokázať, že cukor nemá vplyv na kardiovaskulárne ochorenia. Závery vedcov z Harvardovej univerzity mali znieť jasne – za srdcovými problémami stojí vysoký cholesterol.

Potravinový megapodvod: Roky sme kupovali predražené mliečne výrobky, tajná dohoda odhalená!

Teraz už nie je žiadnym tajomstvom, že aj cukor sa podieľa na širokej škále ochorení, srdce nevynímajúc. Zistenie z júna 2016, že aj dnes sa americká Národná asociácia cukrárov v spolupráci s profesorom z Louisianskej štátnej univerzity, odborníkom na výživu, snažila šíriť presvedčenie, že deti konzumujúce cukor sú štíhlejšie ako deti vyhýbajúce sa sladkostiam, vyznieva absolútne neuveriteľne.

Sladká diéta

Hoci vedci už dávnejšie, ešte pred kontroverznou štúdiou harvardských výskumníkov, spájali cukor s ischemickou chorobou srdca, platená štúdia Ústavu pre výskum cukru uverejnená v prestížnom vedeckom magazíne mala podozrenie vyvrátiť. Závery výskumu viedli k diétnym opatreniam, ktorých cieľom bolo najmä vyhýbanie sa zvýšenej konzumácie tukov v potrave. Cukor dávali odborníci najčastejšie do spojitosti iba so vznikom zubného kazu.

Ako sa ku kontroverznej štúdii z druhej polovice 20. storočia pre portál Bloomberg vyjadrila Asociácia cukrovarníkov, je náročné vyjadrovať sa po takom dlhom období k udalostiam, ktoré sa stali pred 60 rokmi. Walter Willett, riaditeľ oddelenia výživy na harvardskom Ústave verejného zdravia uviedol, že pomery sa od 60. rokov výrazne zmenili. Článok v magazíne JAMA však plní funkciu užitočného varovania, že „financovanie výskumu priemyslom je problémom, pretože môže ovplyvniť to, čo je publikované.“ 

Vedci odhalili veľký potravinový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: PodvodVýskumCukorŠkandálPotravinársky priemysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu