Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Desaťročie vlády Merkelovej: Príbeh fyzičky, ako sa ľadová kráľovná dostala k moci

Angela Merkelová Zobraziť galériu (5)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - V politike pôsobí štvrť storočia, nemeckú Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) vedie viac ako pätnásť rokov a kancelárkou je už desať rokov. Vyštudovaná fyzička Angela Merkelová (61), ktorá žila 36 rokov do zjednotenia Nemecka v komunistickej (NDR), sa do dejín Nemecka zapísala ako prvá žena zastávajúca kancelársky post a zároveň prvou obyvateľkou niekdajšej NDR v tejto funkcii. Navyše tretím kancelárskym obdobím sa zaradila ku svojim predchodcom Konradovi Adenauerovi a Helmutovi Kohlovi.

Desaťročie vlády Angely Merkelovej Nemci hodnotia ako éru hospodárskej stability a prosperity. Merkelová sa navyše považuje za najdôležitejšiu osobu v EÚ. V poslednom období ale čelila a stále čelí niekoľkým krízam, ako je kríza eurozóny a Grécka, konflikt na Ukrajine a ruská anexia Krymu, ktoré obnažili nejednotnosť v zahraničnej politike EÚ, ale najmä migračná kríza, ktorá postavila členské krajiny EÚ do zložitej situácie a výrazne znížíla popularitu "ľadovej kráľovnej" Merkelovej.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V tejto kríze sú pre Merkelovú sloboda a demokracia európskymi hodnotami, ktoré jej v mladosti boli upierané, a ktorých ohrozenia sa obáva. Jej výrok, že na ľudskú pomoc nie je možné uplatniť žiadne kvóty, to jasne vyjadruje. Jej dlhoročná stratégia spočívala podľa komentárov vo vyčkávaní, mlčaní a pokiaľ možno udržiavaní status quo. Týždenník Die Zeit zaviedol pre takýto prístup termín merkelismus. "Správa sa tak dlho zdržanlivo, sunie sa vpred malými krôčikmi, až nakoniec môže pasivitu predať ako výhodu," vysvetlil. Merkelovej konsenzuálny štýl politiky a schopnosť nájsť kompromis aj v zdanlivo neriešiteľných sporoch mal u Nemcov pozitívny ohlas. "Nemci voči nej cítia rešpekt, ale nie oddanosť," poznamenal komentátor servera Politico.eu Matthew Karnitschnig.

Rok 1971 - ešte ako Angela Kasner (druhý rad, šiesta zľava)
Zobraziť galériu (5)
Rok 1971 - ešte ako Angela Kasner (druhý rad, šiesta zľava)  (Zdroj: profimedia.sk)

Nie každý je samozrejme z kancelárky nadšený. Asi najostrejšie sa do jej kritiky pustil v lete 2013 spisovateľ Günther Grass, ktorý je známy svojimi sympatiami ku konkurenčným sociálnym demokratom. Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru o Merkelovej vyhlásil, že sa v nej snúbi oportunizmus, ktorému sa naučila v komunistickej NDR, so zaobchádzaním s mocou, v ktorom ju vra vyškolil jej predchodca Helmut Kohl.

Zlom v živote fyzičky nastal pri rútení komunizmu vo východnom Nemecku. Vtedy tridsaťpäťročná dcéra pastora sa na jeseň 1989 zapojila do činnosti opozičného Demokratického hnutia a v nasledujúcom roku sa stala zástupkyňou hovorcu poslednej východonemeckej vlády. Vstúpila do CDU a stala sa poslankyňou. Mladú političku si všimol predseda kresťanských demokratov Kohl. V januári 1991 z nej urobil ministerku pre záležitosti žien a mládeže a o tri roky neskôr jej zveril rezort životného prostredia. Kohlovo "dievčatko" zároveň stúpalo aj v straníckom rebríčku. Na jeseň 1998 sa Merkelová vyšvihla do pozície generálnej tajomníčky strany.

V roku 1991
Zobraziť galériu (5)
V roku 1991  (Zdroj: profimedia.sk)

Na jar 2000 sa potom táto druhýkrát vydatá a bezdetná žena bez právneho alebo ekonomického vzdelania stala predsedníčkou konzervatívnej strany CDU. Formácia v tom čase čelila afére týkajúcej sa tajných kont niektorých jej predstaviteľov a voľba neopozeranej tváre mala symbolizovať nový začiatok. V roku 2005 konzervatívci svoju predsedníčku postavili ako vyzývateľa sociálnodemokratického premiéra Gerharda Schrödera. Voľby skončili patom, Merkelovej sa ale podarilo dohodnúť s SPD na vytvorení veľkej koalície, do ktorej čela zasadla. Z úradu spolkového kancelára ju SPD nedokázala zosadiť ani vo voľbách v septembri 2009. Merkelová po nich ukončila vládnu spoluprácu so sociálnymi demokratmi, ktorých vymenila za liberálov z FDP - s nimi absolvovala svoje druhé funkčné obdobie. Tretie voľby v čele CDU vyhrala v septembri 2013 a v decembri sa opäť ujala vedenia veľkej koalície.

Rokovanie lídrov EÚ v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Svoje súkromie si kancelárka prísne stráži. V auguste 2012, pri jednej z mála príležitostí, kedy prezradila niečo zo svojho osobného života, priznala, že miluje film Spomienky na Afriku a za svoju najväčšiu osobnú obeť pre štát vraj považuje to, že sa vzdala možnosti dôjsť si sama na nákup. Už skôr na seba Merkelová "bonzla" aj to, že u nej dodnes pretrvávajú niektoré inštinkty z čias NDR, najmä potreba hromadiť veci do zásoby. Futbalová fanúšička Merkelová je druhýkrát vydatá. So svojím prvým manželom Ulrichom Merkelom sa rozviedla začiatkom osemdesiatych rokov. V roku 1998 si vzala profesora chémie Joachima Sauera.

.

Viac o téme: Angela merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu