Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Putin žiada stretnutie s ukrajinským prezidentom: Pozýva ho do Paríža

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

KYJEV/MOSKVA - Ruská federácia zaslala Ukrajine list s oficiálnou žiadosťou o uskutočnenie bilaterálnej schôdzky, ktorá by sa mala uskutočniť v piatok v Paríži. Na dnešnom brífingu to povedal zástupca šéfa prezidentskej administratívy Kosťantyn Jelisejev, ktorého citovala ukrajinská agentúra Ukrinform.

Kyjev podľa neho dostal z ruskej strany žiadosť na uskutočnenie bilaterálneho stretnutia s ukrajinským prezidentom (Petrom Porošenkom), táto žiadosť sa však ešte zvažuje. Jelisejev dodal, že jediným dosiaľ oficiálne potvrdeným bilaterálnym stretnutím Porošenka vo Francúzsku je schôdzka s tamojším prezidentom Francoisom Hollandom. Tá sa skutoční ešte pred piatkovým štvorstranným rokovaním čelných predstaviteľov tzv. normandskej štvorky v Paríži.

Stretnutie vedúcich predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny inicioval začiatkom septembra prezident Hollande v situácii, keď na východe Ukrajiny došlo k pokroku pri dodržiavaní prímeria. Cieľom parížskej schôdzky je dosiahnuť posun v mierových rokovaniach. Tzv. normandská štvorka je formátom, ktorý vznikol po stretnutí šéfov štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny v lete roku 2014 v Normandii, kde sa konali oslavy 70. výročia vylodenia spojencov.

Putin žiada stretnutie s
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu