Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Luhanská ľudová republika začala sťahovať ťažké zbrane z frontovej línie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LUHANSK - Samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) začala dnes sťahovať svoje tanky z frontovej línie v Donbase. Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie Luhanského informačného centra, ktoré je súčasťou Ľudových milícií LĽR.

"Kolóna bojových vozidiel sa začala sťahovať na nové miesto dislokácie, ktoré sa nachádza najmenej 15 kilometrov od línie kontaktu," uvádza sa vo vyhlásení. Sťahovanie techniky sa uskutočňuje na základe minských dohôd. Líder LĽR Igor Plotnickij podpísal 30. septembra dodatok k balíku opatrení na realizáciu dohôd z Minska prijatých 12. februára 2015, týkajúci sa stiahnutia tankov a diel kalibru do 100 milimetrov a mínometov kalibru do 120 milimetrov.

So sťahovaním časti bojovej techniky mala dnes začať aj ukrajinská strana. Agentúra TASS citovala predstaviteľa generálneho štábu ukrajinskej armády Vladyslava Selezneva, podľa ktorého by dátum začatia sťahovania techniky kalibru do 100 milimetrov mala určiť monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Kyjev však už začal robiť zoznamy zbraní a techniky, ktorá sa má odsnúnúť.

Odsun zbraní proruskými separatistami má mať dve fázy. Začne sa tankami, potom príde na rad delostrelectvo a nakoniec mínomety. Prvá etapa sa má začať dva dni po úplnom zastavení paľby a skončiť sa do 15 dní. Druhá fáza by mala trvať 24 dní. Proces sa začne v sektore "Sever", ktorý kontroluje LĽR, potom budú stiahnuté zbrane v sektore "Juh" na frontovej línii s Doneckou ľudovou republikou (DĽR). Náčelník štábu domobrany DĽR Eduard Basurin dnes podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že odsun zbraní kalibru do 100 milimetrov odštartuje po 18. októbri, ak OBSE skonštatuje, že počas 48 hodín nedošlo k ostreľovaniu.

O stiahnutí zbraní rokovali v piatok v Paríži nemecká kancelárka Angela Merkelová, šéf Kremľa Vladimír Putin, ukrajinský prezident Petro Porošenko a francúzsky prezident François Hollande. Od tohto opatrenia očakávajú ďalšie uvoľnenie napätia v oblasti. Nezhody však pretrvávajú ohľadom miestnych volieb na separatistických územiach, ktoré sa uskutočnia 18. októbra aj napriek nesúhlasu vlády v Kyjeve. Tá to považuje za porušenie minských dohôd.

Predstavitelia Ruska, Ukrajiny a OBSE dosiahli v utorok dlho očakávanú dohodu o stiahnutí zbraní s kalibrom do 100 milimetrov z frontovej línie na východe Ukrajiny. V stredu ju všetci účastníci rokovaní podpísali. Minské dohody predpokladajú okamžité a úplné prímerie na určitých územiach Doneckej a Luhanskej oblasti. Okrem iného počítajú so stiahnutím všetkých ťažkých zbraní oboma stranami na rovnaké vzdialenosti s cieľom vytvoriť bezpečnostnú zónu širokú najmenej 50 kilometrov pre delostrelecké systémy kalibru 100 milimetrov a viac, bezpečnostnú zónu širokú 70 kilometrov pre raketomety a 140 kilometrov pre raketomety "Tornado-S", "Uragan", "Smerč" a taktické raketové systémy "Točka" ("Točka-U").

 

Luhanská ľudová republika začala
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu