Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Agresormi na Ukrajine sú ruské bábky: Sankcie sa nesmú odvolať, odkázal Porošenko

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Pokračujúce prípady narušovania prímeria na východe Ukrajiny kritizovali dnes po rokovaniach v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Podľa Porošenkových slov zohráva Rusko a jeho "bábky" na východe Ukrajiny úlohu agresorov. Sankcie uvalené na Moskvu by preto mali zostať v platnosti až do stiahnutia sa Ruska z Ukrajiny a do naplnenia obsahu mierových dohôd z Minska v praxi. Ich zrušenie by agresorov povzbudilo iba k ďalším prejavom nepriateľstva, vyhlásil Porošenko podľa tlačovej agentúry UNIAN. 

Ukrajinský prezident označil za zlé, že napriek dohode z Minska v Donbase nepanuje ani naďalej bezpečnosť. Iba v januári tu zaznamenali 1200 ostreľovaní, okrem iného s použitím ťažkého delostrelectva, čo dohoda z Minska zakazuje. Pre Rusko je Donbas prostriedkom na destabilizáciu Ukrajiny, poznamenal Porošenko 

Už čoskoro by sa o oživenie mierového procesu pre spomínanú oblasť mali pokúsiť ministri zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska, ako aj Francúzska a Nemecka. O 11 dní si svet bude môcť pripomenúť výročný deň uzavretia mierovej dohody z Minska, ktorá by mala dať bodku za konfliktom, avšak ktorej žiadny bod sa zatiaľ vlastne v plnej miere nenaplnil v praxi. 

Angela Merkelová podľa tlačovej agentúry DPA zdôraznila, že prímerie medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a proruskými separatistami je predpokladom pre realizáciu obsahu mierovej dohody z Minska z februára 2015. Priamo s minským mierovým procesom súvisí aj zrušenie sankcií medzinárodného spoločenstva uvalených na Ruskú federáciu, dodala. 

Podľa slov šéfky nemeckej spolkovej vlády by bolo pre všetky zainteresované strany dobré, ak by došlo k realizácii dohôd z Minska v praxi a vytvorili by sa tak podmienky pre možné zrušenie sankcií. 

Lajčák o situácii na Ukrajine: Táto situácia praje populistom

Situácia, v ktorej sa dnes Ukrajina nachádza, je podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka živnou pôdou pre populistov. "Je omnoho ľahšie vládu kritizovať, než ju podporiť a v takej atmosfére je zložité prijímať ťažké reformné zákony," uviedol po stretnutí s premiérom Arsenijom Jaceňukom a predsedom parlamentu Volodymyrom Hrojsmanom.

Obom počas rokovaní zdôraznil nevyhnutnosť jednoty koalície s tým, aby nebojovali medzi sebou a nezískavali lacné body na úkor druhých. "Prešli dva roky od Majdanu a ľudia sa majú právo pýtať, v čom sa ich život zlepšil a či sa vôbec zlepšil, pričom oni musia ľuďom dokazovať, že pracujú pre dobro krajiny," zdôraznil Lajčák.

Veľkú pozornosť v rozhovore venovali tiež minskému mierovému procesu a nevyhnutnosti jeho naplnenia. Podľa ministra ide o veľmi citlivú otázku, keďže je potrebné prijať zložité zákony. "Je cítiť, že jedni čakajú na druhých," dodal Lajčák s tým, že ukrajinská aj ruská strana majú iné predstavy o poradí krokov vyplývajúcich z minských dohôd.

S premiérom Jaceňukom hovorili tiež o energetike. "Projekt Nord Stream 2 vníma Ukrajina veľmi citlivo a je voči nemu veľmi negatívne vymedzená, pretože jej škodí politicky aj ekonomicky," konštatoval.

Podľa ministra Lajčáka Slovensko sleduje Ukrajinu každodenne napriek tomu, že verejná mienka už dnes má iné témy. "Je pre nás dôležité, aby Ukrajina nezmizla z programu rokovania európskych fór," uzavrel. Lajčák je na dvojdňovej pracovnej návšteve v Kyjeve, kde okrem iného odovzdal humanitárnu pomoc za 42.400 eur charitatívnej organizácii Ukrajina – Slovensko SOS a dvom zdravotníckym organizáciám v Užhorode.

Viac o téme: Angela MerkelováPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu