Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mníchov pod náporom utečencov: Potrebuje si vydýchnuť, Merkelová terčom tvrdej kritiky

Malý chlapec po príchode do Mníchova Zobraziť galériu (5)
Malý chlapec po príchode do Mníchova (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Do Mníchova dnes podľa bavorských úradov dorazí ďalších asi 4000 utečencov z Rakúska, cez ktoré vlaky a autobusy utečencov priviezli od maďarských hraníc. Za sobotu to bolo asi 6800 migrantov. Mnoho spojov preto v bavorskej metropole nezastavuje a pokračuje v ceste do ďalších spolkových krajín. Kancelárka Angela Merkelová čelí za postup v utečenecké kríze kritike, ešte dnes večer budú o situácii rokovať špičky nemeckej vládnej koalície.

"Organizáciu (na mníchovskom hlavnej stanici) sme zmenili tak, že mnoho vlakov z Viedne v Mníchove už nezastavuje a pokračuje do Berlína, Severného Porýnia-Vestfálska a Bádenska-Württemberska," povedal podľa webu denníka Die Welt hovorca bavorskej polície Thomas Baumann. "Takto si budú môcť miestne úrady a pomocníci vydýchnuť," dodal.

Rakúske úrady predpokladajú, že za dnešok do Nemecka odíde ďalších asi 10 000 ľudí. V Nemecku si ich jednotlivé spolkové krajiny rozdeľujú podľa počtu obyvateľov a podľa svojej hospodárskej sily. Zvláštny vlakový spoj odviezol napríklad 570 ľudí do durynského Saalfeldu, odkiaľ ich viac ako polovica pokračovala do Drážďan. Tam budú ubytovaní v škole pre dôstojníkov. Iné autobusy rozviezli utečencov do Hamburgu alebo Dortmundu. Na každej zastávke sa s migrantmi srdečne zdravili miestni ľudia, rozdávali im jedlo alebo hračky pre deti.

Utečenci po príchode do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Utečenci po príchode do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

K rýchlej humanitárnej pomoci pre migrantov putujúci Európou vyzvali sociálni demokrati (SPD), koaličný partner kresťanských demokratov kancelárky Merkelovej. "Žiadny slušný človek nemôže zostať chladný a prezieravý tvárou v tvár takému utrpenia," citovala agentúra AP Thomasa Oppermann, ktorý je považovaný za vplyvného člena SPD. Oppermann navrhuje, aby utečenci boli spravodlivo rozdelení po celej Európe. "Ktokoľvek odmieta urobiť svoj diel práce, vyvoláva otázku, či môže byť súčasťou Európy," povedal.

Utečenci po príchode do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Na jasný postoj k prerozdeľovaniu utečencov v EÚ vyzval dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú bavorský premiér Horst Seehofer. "Nemecko nemôže pri 28 členských štátoch natrvalo prijímať takmer všetkých utečencov", povedal Seehofer, ktorý je zároveň predsedom v Bavorsku vládnucej Kresťanskosociálnej únie (CSU), na slávnostnom ceremoniáli pri príležitosti 100. výročia narodenia svojho predchodcu v premiérskej funkcii Franza Josefa Straussa. "To dlhodobo nevydrží žiadna spoločnosť," dodal.  CSU tvorí na celoštátnej úrovni koalíciu s Merkelovej Krfesťanskodemokratickou úniou (CDU) a sociálnymi demokratmi.

Utečenci po príchode do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ku krajinám, ktoré sa najhlasnejšie búria proti zavedeniu kvót na rozdelenie migrantov medzi jednotlivé štáty dvadsaťosmičky, patria Česká republika, Slovensko či Maďarsko. Pritom, ako pripomína agentúra Reuters, ide o krajiny, ktorých obyvatelia počas komunizmu utekali na Západ. V prípade Maďarska to bolo treba po potlačení povstania v roku 1956, v prípade Československa po roku 1968. Nemecké úrady odhadujú, že tento rok by o azyl v Nemecku mohlo požiadať okolo 800 000 ľudí.

Viac o téme: UtečenciAngela MerkelováMníchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu