Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Silný tajfún zasiahol Japonsko, zranil desiatky ľudí a skomplikoval dopravu

Tajfún Nangka Zobraziť galériu (2)
Tajfún Nangka (Zdroj: SITA)

TOKIO – Najmenej dva životy a 35 zranených si vyžiadal silný tajfún Nangka, ktorý vo štvrtok zasiahol juhozápad Japonska. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na japonské médiá.

Tajfún, sprevádzaný prívalovým dažďom a vetrom do 185 kilometrov za hodinu, udrel v noci nadnes na ostrov Šikoku a jeho nápor pocítili aj obyvatelia ďalších priľahlých oblastí. Úrady vopred vyzvali na evakuáciu minimálne 350.000 ľudí, ktorých varovali pred rizikom záplav, zosuvov pôdy a silného vlnobitia, uviedla stanica BBC.  

O život prišli dvaja starší obyvatelia, ktorí sa v dôsledku búrky utopili v prefektúre Hjógo na najväčšom japonskom ostrove Honšu. V jednej z obcí v tamojšej prefektúre Nara spadlo až 740 milimetrov zrážok.

Tajfún Nangka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Tajfún, pomenovaný japonským názvom indického chlebovníka, si vynútil zrušenie približne 165 letov, meškania a rušenie vlakových liniek, a tiež uzatvorenie niektorých úsekov diaľnic najmä v pobrežných oblastiach stredného a západného Japonska. Nangka medzičasom zoslabol na tropickú búrku a postupne sa presúva nad Japonské more. Intenzívne zrážky sa v niektorých častiach krajiny až do soboty rána.  

Viac o téme: TajfúnJaponskoNangka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu