Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sila armády proruských separatistov odhalená: Z týchto čísel vojenskej techniky ide strach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Výzbroj separatistov prekonáva všetky hranice. Podľa najnovšej štúdie disponujú bezkonkurenčným počtom tankov či raketometov. Ich výzbroj sa vyrovná väčšina štátov NATO a dokonca ich aj prevyšuje. Odkiaľ táto pomoc prúdi?

Veliteľ protiteroristickej operácie Valentyn Fedychev prezradil, že takzvaná Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika disponujú neuveriteľne silným zbrojným arzenálom. Podľa neho majú separatisti viac tankov ako Nemecko a Francúzsko dokopy. K aprílu tohto roka mali povstalci podporovaní Ruskom vyše 700 tankov, vyše 1100 obojživelných vozidiel, 600 kusov delostreleckej techniky a 380 raketometných vozidiel. Prvý na to upozornil portál news.liga.net.

Počet tankov
Zobraziť galériu (5)
Počet tankov  (Zdroj: repro foto Euromaidanpress)

Stránka Euromaidanpress píše, že analytici z Inforest.org porovnali silu DĽR a LĽR s vojenskou silou krajín NATO. Podľa týchto porovnaní majú separatisti viac tankov ako Nemecko, Francúzsko a Česko dokopy. Iba Poľsko má viac tankov ako separatisti (893).

Počet obrnených vozidiel
Zobraziť galériu (5)
Počet obrnených vozidiel  (Zdroj: repro foto Euromaidanpress)

Bezkonkurenční v raketometoch

Palebná sila delostrelectva separatistov dokonca prevyšuje všetky počty Pobaltských krajín, Nemecka, Francúzska a Česka. Spojenci majú prevahu akurát v počte obrnených vozidiel. Tých nemajú separatisti zďaleka toľko, ako inej techniky. Francúzi majú až 5-krát väčšiu zásobu ako tzv. ľudové republiky Donecka a Luhanska.

Počet raketometov
Zobraziť galériu (5)
Počet raketometov  (Zdroj: repro foto Euromaidanpress)

Aj keď veľmi ťažké hovoriť presných šíslach, fakt je ten, že z Ruska by mala technika prichádzať po koľajnici. Podľa Dmitrija Tymčuka, analytika a koordinátora hnutiu odporu voči separatistom, na začiatku mája sa práve po nej z Ruska doviezlo 80 raketometov (medzi nimi aj typ Tornádo), vyše 200 tankov a okolo stovka vozidiel na prepravu pechoty a 1000 nákladných vozidiel s muníciou do Donbasu.

Počet delostrelectva
Zobraziť galériu (5)
Počet delostrelectva  (Zdroj: repro foto Euromaidanpress)

NATO má dôkazy o prítomnosti ruských jednotiek v Donbase

Kyjev a jeho západní spojenci od začiatku krízy a ozbrojeného konfliktu na Ukrajine obviňujú Rusko zo zasahovania do tamojšieho vývoja. Moskva obvinenia o politickom a vojenskom vplyve - vo forme vysielania posíl, inštruktorov, dodávok zbraní a munície - odmieta a z destabilizácie situácie na Ukrajine aj v celom regióne obviňuje Západ.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre dnešné vydanie ruského denníka Novaja gazeta upozornil, že aliancia má "veľký objem informácií, ktorá dokazuje prítomnosť ruských jednotiek v Donbase".

"Dôkazy prichádzajú jeden za druhým, vrátane tých, ktoré sa opierajú o zistenia našej rozviedky," vyhlásil Stoltenberg a dodal, že boli zverejnené aj mnohé fotografie. "Ak ľudia neveria našej rozviedke, našim slovám, mohli by aspoň čítať noviny, ruské i zahraničné," vyhlásil Stoltenberg.      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu