Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Smrtiaci tajfún pripravil o život dvoch ľudí na Filipínach: Udrel už aj na Japonsko

Tajfún Noul
Tajfún Noul (Zdroj: SITA)

TOKIO - Silný tajfún Noul dorazil dnes na juh Japonska. Bičoval jeho najjužnejšie malé ostrovy prívalovým dažďom a silným vetrom po tom, ako v nedeľu zasiahol severovýchodný cíp Filipín.

Na poludnie miestneho času sa tajfún Noul nachádzal nad ostrovom Jakušima ležiacim neďaleko od hlavného juhojaponského ostrova Kjúšu, asi 1600 kilometrov juhozápadne od Tokia, informovala s odvolaním sa na Japonskú meteorologickú agentúru tlačová agentúra AP.

Tajfún smeruje k hlavnému japonskému ostrovu Honšu, ktorý by mal podľa predpovedí zasiahnuť neskôr počas dneška alebo v stredu v skorých ranných hodinách. Meteorológovia varovali pred silným dažďom a veľkým vlnobitím pri pobreží.

Na Filipínach udrel tajfún Noul v provincii Cagayan, ktorá je producentom ryže a kukurice. Na pobreží zničil mnoho domov chudobných obyvateľov a okrem materiálnych škôd zapríčinil aj výpadky v dodávkach elektriny. Dvaja muži zomreli po zásahu elektrickým prúdom v meste Aparri. Napriek škodám mal tajfún aj pozitívnu stránku, keďže priniesol toľko potrebné zrážky, na ktoré čakali pestovatelia ryže a kukurice. V pondelok, keď tajfún Noul míňal Taiwan, ho preklasifikovali z najvyššej piatej na štvrtú kategóriu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu