Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SKOK: Znížiť dane a odvody sa dá už do sto dní po voľbách

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V dnešný deň si väčšina ľudí, ktorí majú zákonnú povinnosť zaplatiť daň zo svojich príjmov za minulý rok uvedomuje, že Slovensko potrebuje nevyhnutne znížiť dane a odvody, aby sa mohli znova nadýchnuť. Dá sa to urobiť už do sto dní po voľbách a Slovenská občianska koalícia má vlastné riešenie”, vyhlásil predseda strany SKOK!, Juraj Miškov. Podľa Miškova dane a odvody za posledné roky vlády Roberta Fica stále rástli, no Slováci za ne nedostávali od štátu viac.

„Slováci sú chudobnejší, než by mohli byť. Čisté platy sú u nás nižšie, než vo väčšine krajín EÚ. Odvody zo mzdy a DPH na základné tovary ale patria medzi najvyššie. Preto sme pripravili daňovo-odvodovú reformu pod názvom Eurovratka, ktorá každej rodine prinesie 20 až 50 eur každý me-siac,“ hovorí Juraj Miškov.

Eurovratka sa skladá zo štyroch opatrení: zníženie odvodov zamestnancov o 2 percentuálne body, zníženie DPH na potraviny na 13 %, zavedenie 13 %-nej sociálnej sadzby DPH na energie pre domácnosti a zrušenie konce-sionárskych poplatkov. „Uťahovanie opaskov nemôže byť nekonečný prí-beh. Ak áno, niekde sa stala chyba. Je na čase, aby šetriť začal štát, a vrátil peniaze ľuďom,“ hovorí Martin Chren, poslanec strany SKOK!.

„Priemerná rodina s dvoma deťmi môže každý mesiac vďaka Eurovratke získať až 43 eur. To je viac než 500 eur ročne – suma, ktorú rodičia naozaj pocítia a pomôže im zvýšiť svoju životnú úroveň,“ dodáva Katarína Augustinič, členka výkonnej rady Slovenskej občianskej koalície.

Podľa Jozefa Kollára, poslanca strany SKOK!, sa dajú zákony, súvisiace s Eurovratkou, presadiť do sto dní od nástupu novej vlády. „Už v prvom roku po voľbách by Slováci mohli platiť nižšie dane a odvody,“ zdôrazňuje Kollár. Zníženie daní a odvodov v rámci programu Eurovratka navrhuje SKOK! financovať konkrétnymi úsporami vo výdavkoch štátneho rozpočtu. „Na rozdiel od iných strán, ktoré chcú svoje návrhy financovať len zvy-šovaním dlhu, náš návrh je zodpovedný a počíta s konkrétnymi úsporami a reformami vo výdavkoch štátu,“ zdôrazňuje Kollár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu