Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SKOK!: NKÚ potrebuje silného šéfa, podporíme zmenu!

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská občianska koalícia (SKOK!) víta informáciu o tom, že predseda parlamentu Peter Pellegrini plánuje vypísať voľbu nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu na májovej schôdzi parlamentu.

NKÚ je dôležitým úradom v demokratickej spoločnosti. Ako jediný má ústavné a zákonné kompetencie vážne kontrolovať vládnu moc a zasahovať proti korupcii a zneužívaniu právomocí vládou. 

Trojročné presluhovanie nominanta HZDS Jána Jasovského na poste predsedu NKÚ je výsledkom politikárčenia strany Smer, ktorej vyhovuje, že NKÚ nevykonáva skutočnú kontrolu a dohľad nad jej vládnutím. 

Dôkazom nefunkčnosti NKÚ je to, že nezasiahol v žiadnej z vážnych korupčných a klientelistických káuz za posledné tri roky. Činnosť NKÚ za posledné tri roky neviedla k žiadnemu zásadnému zisteniu či vyvodzovaniu zodpovednosti voči konkrétnym politikom a úradníkom. 

Podľa strany SKOK! je preto dôležité, aby na čele NKÚ stál vážený a odborne zdatný človek, ktorý vytvorí dostatočnú protiváhu vládnej moci. Poslanci strany SKOK! budú presadzovať dodržiavanie politickej kultúry a dohôd, na základe ktorých predsedu NKÚ nominuje opozícia. Podľa opozičných dohôd patrí právo nominácie predsedu NKÚ strane SaS. V prípade, že SaS predloží svoju nomináciu, ktorá bude odborne a charakterovo zdatná, poslanci strany SKOK! Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov ju podporia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu