Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ruský diplomat šokuje: Keď sa pridáte k NATO, zaútočíme jadrovými raketami!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Rusko by mohlo vyslať svoje jadrové strely proti dánskym lodiam, pokiaľ sa škandinávska krajina pripojí k protiraketovej obrane NATO. Toto vyhlásenie ruského veľvyslanca v Kodani včera vyvolalo ostrú reakciu dánskej vlády. Minister zahraničia označil diplomatové slová za prekročenie prípustných medzí.

"Nemyslím si, že Dáni úplne rozumejú dôsledkom toho, čo sa stane, ak sa Dánsko pripojí k protiraketovej obrane pod vedením Spojených štátov. Ak sa tak stane, dánske vojnové lode sa stanú terčom pre ruské jadrové strely," napísal ruský veľvyslanec v komentári pre denník Jyllands-Posten.

Podľa jeho slov hrozí, že sa Dánsko a Rusko začnú navzájom považovať za nepriateľov, ak sa Kodaň pripojí k protiraketovej obrane Severoatlantickej aliancie. Vaninove vyjadrenia na adresu Dánska vzbudili rozhorčenie tamojšieho ministra zahraničných vecí Martina Lidegaarda.

Lidegaard označil Vaninove slová za "neprijateľné", pričom podľa neho ruský veľvyslanec "prekročil hranice" svojím tvrdením, že "každý, kto sa pripojí" k protiraketovému systému NATO, bude v budúcnosti "cieľom pre ruské balistické rakety".

Napriek tomu je podľa Lidegaarda dôležité, aby sa tón diskusie medzi Dánskom a Ruskom ďalej nestupňoval. Podľa informácií AP zatiaľ nebolo naplánované žiadne stretnutie medzi Lidegaardom a Vaninom. Ruské veľvyslanectvo v Dánsku celú záležitosť oficiálne nekomentovalo.

Ruský diplomat šokuje: Keď
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu