Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf CIA o Putinovi: Z vývoja situácie na Ukrajine je stále nešťastnejší!

Šéf CIA John Brennan Zobraziť galériu (2)
Šéf CIA John Brennan (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin má stále menej dôvodov na radosť v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorá ho kvôli sankciám a ďalším nákladom stojí viac a viac peňazí. Povedal to dnes šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan v rozhovore s televíziou FOX News, v ktorom hovoril o kľúčových bezpečnostných otázkach vo svete. Spojené štáty podľa neho nepoľavia v tlaku na Irán, bez ohľadu na výsledok prebiehajúcich rozhovorov smerujúcich k dohode o jadrovom programe.

"Nemyslím, že má z tej situácie radosť. Podľa mňa sú vidieť známky toho, že je táto situácia (pre Putina) stále nepríjemnejšia," vyhlásil Brennan, ktorý ako šéf CIA neposkytuje rozhovory príliš často.

Kritici americkej spravodajskej službe vyčítajú, že neodhadla správne Putinové zámery na Ukrajine a že súčasný vývoj nebola schopná predpovedať. Brennan však túto výhradu v rozhovore odmietol a vyhlásil, že USA môžu pokračovať v tlaku na Rusko, aby "Ukrajinci a ich vláda mali zaistenú mierovú a bezpečnú budúcnosť". Putin podľa neho v ukrajinskej otázke uprednostnil vlastné záujmy pred záujmami Rusov. Napriek medzinárodným snahám o mierové riešenie konfliktu na východe krajiny stále prebiehajú boje medzi ukrajinskou armádou a Moskvou podporovanými separatistami. 

Brennan sa v čase prebiehajúcich rokovaní svetových veľmocí s Teheránom, ktoré v minulých dňoch podľa západných predstaviteľov zaznamenali značný pokrok, vyjadril tiež k otázke bezpečnostného rizika zo strany iránskeho režimu. Ten bez ohľadu na potenciálne obmedzenie jadrového programu podľa šéfa CIA stále patrí ku krajinám podporujúcim terorizmus. USA preto nepoľaví v tlaku na Teherán ani v prípade, že dohoda bude úspešne uzavretá, uviedol Brennan.

Irán navyše podľa neho komplikuje aj situáciu v ďalších krajinách regiónu. Veliteľ elitných iránskych jednotiek Kásem Sulejmání, ktorý teraz pomáha šíitskym silám v Iraku bojovať proti radikálom z Islamského štátu, si podľa Brennana počína "veľmi agresívne a aktívne" a prispieva k "ďalšej destabilizácii situácie". Irán podporuje tiež šiitskych povstalcov v Jemene, ktorí vo februári donútili legitímne zvoleného prezidenta opustiť metropolu Saná.

Šéf CIA o Putinovi:
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu