Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rumuni ubezpečujú Rusko: Protiraketový systém NATO nepredstavuje hrozbu

Minister obrany USA Chuck Hagel a rumunský minister obrany Mircea Dusa (vpravo) Zobraziť galériu (2)
Minister obrany USA Chuck Hagel a rumunský minister obrany Mircea Dusa (vpravo) (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Rumunskí predstavitelia ubezpečujú, že protiraketový štít pod vedením USA, ktorého základňa má vzniknúť aj v Rumunsku, bude slúžiť na ochranu členov NATO pred prípadnými útokmi a nebude predstavovať hrozbu pre Moskvu. Informácie priniesla dnes agentúra AP.

Reakcia rumunskej strany prišla po tom, ako v sobotu zverejnil dánsky denník Jyllands-Posten kontroverzný komentár ruského veľvyslanca v Dánsku Michaila Vanina. Ambasádor v článku varoval, že dánske vojnové lode by sa mohli stať terčom jadrových striel Moskvy, ak sa Dánsko pripojí k obrannému systému aliancie.

Rumunský minister obrany Mircea Dusa dnes - v nadväznosti na skoršie vyjadrenia šéfa rumunskej diplomacie - uviedol, že jeho krajina s vyjadreniami ruského veľvyslanca nesúhlasí. Zdôraznil pritom, že protiraketový systém aliancie má mať výlučne obranný charakter. 

Kodaň vlani v auguste súhlasila so zapojením sa do protiraketového systému NATO. Dánsko sa zaviazalo poskytnúť spojencom aspoň jednu fregatu so zdokonalenou kapacitou radarov. Rusko sa stavia zásadne proti obrannému systému aliancie, ktorého strely majú byť umiestnené na základňach v Poľsku aj v meste Deveselu na juhu Rumunska.

Rumuni ubezpečujú Rusko: Protiraketový
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu