Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Džihádisti zajali Čecha a Rakúšana: Dalibora na FOTO doma čakajú dve malé deti!

Dalibor odišiel do Líbye pracovne Zobraziť galériu (2)
Dalibor odišiel do Líbye pracovne (Zdroj: Facebook)

PRAHA – Naši západní susedia prežívajú krušné chvíle. Bojovníci Islamského štátu totiž počas piatkového útoku v Líbyi zajali deväť mužov, medzi ktorými je rakúsky i český občan. V tomto okamihu nie je známe, či sú muži nažive a aký ďalší údel ich čaká.

Podľa informácií portálov Nachrichten.at a Tn.cz má unesený Rakúšan 39 rokov a v rodnom Linzi má dve malé deti, syna a dcéru. Dalibor S. pracuje pre spoločnosť, ktorá stavala a navrhovala ropné polia na líbyjskej púšti, kde ho islamisti zajali. Dalibor S. sa mal vedieť okrem angličtiny a nemčiny dohovoriť aj srbochorvátsky a v minulosti pracoval v rakúskej armáde.

Oboch mužov islamisti zajali pri piatkovom útoku bojovníkov IS na ropné pole Ghaní. Okrem nich zajali ešte sedem ďalších ľudí - občana Bangladéša, Filipín a viacerých afrických krajín. „Vieme, že neboli zranení, keď ich odvážali,“ uviedlo rakúske ministerstvo vo vyhlásení.

Po Čechovi intenzívne pátrajú

Česká diplomacia sa podľa Českej televízie snaží už tretí deň získať informácie o jej unesenom občanovi, pričom do Líbye už mieria českí diplomati. Praha v tejto veci spolupracuje s Rakúskom, ktoré má s únosmi určité skúsenosti. O pátraní po zmiznutom Čechovi už rokoval krízový štáb ministerstva zahraničia a bude o ňom mimoriadne rokovať aj vláda.

„Cieľom je získať maximum informácií, čo je pre nás teraz najzásadnejšie, aby sme vedeli, aké kroky môžeme podniknúť,“ povedala hovorkyňa ministerstva zahraničia Michaela Lagronová. Minister zahraničia Lubomír Zaorálek povedal, že diplomati majú za úlohu nadviazať priamy kontakt s osobami, ktoré pôsobia ako sprostredkovatelia v rokovaniach s islamistickými skupinami. České ministerstvo zároveň svojich občanov varovalo pred cestovaním do Líbye, ktorú nepokladá za bezpečnú.

Džihádisti zajali Čecha a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu