Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Američan (30), ktorý zastrelil tureckého študenta dostal neuveriteľný trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MISSOULA- Na 70 rokov väzenia odsúdil dnes súd v Missoule v americkom štáte Montana 30-ročného Američana Markusa Kaarmu, ktorý 27. apríla 2014 zastrelil 17-ročného mladíka Direna Dedeho z Nemecka. Obvineného, ktorý najmenej 20 rokov nemôže požiadať o podmienečné prepustenie na slobodu, uznali porotcovia vinným ešte vlani v decembri.

Študent tureckého pôvodu z Hamburgu-Altony, ktorý sa stal obeťou v čase, keď sa z doteraz úplne neobjasnených príčin ocitol v garáži strelca predpokladajúceho prítomnosť zlodeja, bol v inkriminovanom čase v USA na výmennom pobyte.

"Vy ste nahnevaní na svet, a to je zrejmé z vášho správania i jazyka, ktorý používate. Musíme vytvoriť spoločnosť, v ktorej ľudia ako vy nebudú môcť reagovať neprimerane," vyhlásil sudca Ed McLean v zdôvodnení rozsudku.

Obhajoba s argumentáciou, že majiteľ garáže konal v sebaobrane, ako ukazuje rozsudok, nepresvedčila a neuspela ani so žiadosťou o obnovu súdneho konania. Prokuratúra tridsiatnika obvinila, že mladíka úmyselne vlákal do garáže, keď do nej po predošlých vlámaniach ponechal voľný prístup s cieľom prichytiť zlodejov, a následne ho chladnokrvne popravil.

Samotný Kaarma sa v krátkom vyjadrení v súdnej sieni ospravedlnil za svoj čin. "Urobil som, čo som považoval za potrebné, aby som chránil moju rodinu a seba samého," cituje z jeho slov tlačová agentúra DPA. Jeho partnerka i rodičia predtým v emotívnych vystúpeniach žiadali súd o mierny trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu