Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vojakovi vo väzení povolili zmenu pohlavia: Chelsea Manningová sa vyhrážala samovraždou!

Chelsea Manningová
Chelsea Manningová (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké úrady povolili Chelsea Manningovej hormonálnu liečbu s účelom zmeny pohlavia. S odvolaním sa na zdroj z ministerstva obrany o tom dnes informovala agentúra AP. Manningová si odpykáva 35-ročný trest väzenia v kauze úniku dôverných amerických dokumentov, ktoré ešte ako Bradley Manning odovzdala správcom servera WikiLeaks.

Hormonálnu terapiu povolilo vojenské nápravné zariadenia vo Fort Leavenworthe v štáte Kansas, kde si Manningová svoj trest odpykáva, údajne ešte 5. februára. Liečba umožní zmenu mužského pohlavia na ženské. Už vlani v apríli súd povolil Bradleymu Manningovi zmenu mena na Chelsea Elisabeth.

Súd v auguste 2013 určil Manninga vinným, že serveru WikiLeaks poskytol v rokoch 2009 a 2010 cez 700 tisíc utajovaných dokumentov amerického ministerstva zahraničia a Pentagonu. Vojak bol obžalovaný z dvadsiatky trestných činov, za ktoré mu hrozilo až 90 rokov väzenia. Unikol ale obvineniam z napomáhania nepriateľovi, a vyhol sa tým doživotiu bez možnosti predčasného prepustenia. O podmienečné prepustenie môže požiadať po vypršaní tretiny trestu.

Podľa žiadosti, ktorú právnici 26-ročnej Manningovej vyplnili vlani v septembri, existovalo vraj v prípade, že hormonálna liečba nebude povolená, vysoké riziko, že odsúdená spácha samovraždu. Manningová už niekoľkokrát vyjadrila nádej, že jej prípad povedie k tomu, že armáda a ďalšie inštitúcie uznajú potreby transsexuálov vrátane potreby špecializovanej lekárskej starostlivosti. Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov a ďalších citlivých dát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu