Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusi za 20 rokov neponúkli alternatívu bezpečnosti, povedal Ondrejcsák

Róbert Ondrejcsák
Róbert Ondrejcsák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rusko za 20 rokov neponúklo alternatívu bezpečnosti a nedokáže mentálne fungovať pri štátoch, ktoré rastú a silnejú, povedal na Občianskom salóne Ukrajina, Rusko, Európa - bezpečnostné otázky, ktorý organizoval Inštitút Matej Bela (IMB), riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbert Ondrejcsák. Bývalý štátny tajomník ministerstva obrany zdôraznil, že Slovensko musí byť v rámci severoatlantickej aliancie dobrým spojencom.

„Je to to isté Rusko, ktoré pred vyše šiestimi rokmi napadlo Gruzínsko, a ktoré už viac ako dvadsať rokov kontroluje územie Podnesterska. Rusko môže najlepšie prispieť k deeskalácii tak, že odčiní, čo urobilo,“ doplnil Ondrejcsáka predseda zahraničného výboru parlamentu a odborný garant Občianskeho salónu František Šebej (Most-Híd). 

Alexander Duleba z Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, ktorý sa dlhodobo venuje vývoju na Ukrajine, upozornil, že vojnový stav u nášho východného suseda sa Slovenska významne týka. „Tu nejde o to, čo bude o 30 rokov na Ukrajine, ale čo bude o 30 rokov u nás. Nie je to ´ad hoc´ kríza,“ konštatoval Duleba. 

Diskusiu o udalostiach uplynulého roka, keď predovšetkým konflikt na Ukrajine zmenil dramatickým spôsobom bezpečnostnú situáciu v Európe, pozitívne zhodnotil aj riaditeľ Inštitútu Mateja Bela a poslanec Národnej rady SR za Most-Híd Rudolf Chmel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu