Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Priznanie vojnových veteránov: Ruské konvoje tajne viezli na Ukrajinu vojakov z Jekaterinburgu!

Ruské konvoje
Ruské konvoje (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Z ruského Jekaterinburgu odcestovali na východnú Ukrajinu desiatky bývalých príslušníkov ruských špeciálnych jednotiek, do Donbasu ich tajne dopravili humanitárne kolóny odoslané z Ruska. V rozhovore pre miestny server Jekaterinburg online to včera uviedol šéf jekaterinburských vojnových veteránov Vladimir Jefimov. Od leta vraj vyslal na Dobas šesťdesiat bývalých vojakov ruskej armády.

Verbovaním veteránov sa Jefimov zaoberal ešte pred marcovou anexiou ukrajinského Krymu. Po zábore vysielal dobrovoľníkov do Doneckej a Luhanskej oblasti, kde od apríla proruskí radikáli bojujú proti jednotkám ukrajinskej armády. Ruskí veteráni tam podľa Jefimova majú "zaviesť poriadok".

Rusko-ukrajinskú hranicu prekročili ruskí žoldnieri v kolónach, ktoré s humanitárnym nákladom na Donbas vysiela Rusko, priznal Jefimov. Moskva akýkoľvek podiel na organizovaní dobrovoľníckych oddielov odmieta, odbavenie na hraniciach ale prebieha bez účasti ukrajinských colníkov. Na Donbas už od leta Rusko vyslalo desať humanitárnych konvojov. Niektorí ruskí bojovníci vraj prenikli na Ukrajinu aj ako doprovod vozidiel Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Jefimov jekaterinburský server informoval i o výške platov, ktoré ruskí veteráni bojujúci na východe Ukrajiny poberajú. Radoví vojaci si vraj mesačne prídu na 90.000 rubľov, dôstojníci na 150.000, ale napríklad aj 240.000 rubľov.

Motívy ich pôsobenia na nepokojnom Donbase sú vraj rôzne: "Niekto vyhľadáva adrenalín, niekto sa jednoducho doma nudí," povedal Jefimov. Iní si idú zarobiť. Ruský server dokonca zverejnil kópiu formulára, ktorým sa dobrovoľníci k bojom na Ukrajine môžu hlásiť.

V poslednej dobe ale podľa Jefimov dochádza často k prípadom, keď sú ruskí dobrovoľníci nútení z Donbasu odísť. Ich velitelia si ich vraj povolávajú k sebe a oznamujú im, aby "odišli domov, pretože ich už nikto nepotrebuje". Ďalším verbovaním dobrovoľníkov sa preto už Jefimov vraj nezaoberá. Rezervy ale má.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu