Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrdinský čin milujúcej matky: Z islamského pekla uniesla svoju dcéru (19)!

Omar a milujúca matka, ktorá zachránila svoju dcéru
Omar a milujúca matka, ktorá zachránila svoju dcéru (Zdroj: Foto: BBC)

MAASTRICHT – Láska matky nepozná hraníc. Svedčí o tom príbeh holandskej ženy, ktorá z pekla Islamského štátu zachránila svoju dcéru (19). Dievčina sa zamilovala do džihádistu Omara Yilmaza, konvertovala na islam, zmenila si meno a odišla do Sýrie, kde sa za muža svojich snov vydala. Neskôr s plačom volala mame, aby ju z bašty islamských fanatikov v meste Raqqa vyslobodila.

Celý svet je v strachu pred otrasnými praktikami fanatikov Islamského štátu. Dievčina pochádza z mesta Maastricht, kde žila pokojný život. Jedného dňa sledovala televíziu a uvidela rozhovor s džihádistom Omarom Yilmazom. Do mladého muža sa okamžite zamilovala. Netrvalo dlho a podstúpila všetky procedúry, aby ju prijal. Zmenila si meno na Aiša, konvertovala na islam, odišla do Sýrie a vydala sa za svoju lásku.

"Videla v ňom Robina Hooda," povedala matka pre stanicu BBC. Omar je holandsko-turecký džihádista, ktorý kedysi pôsobil v holandskej armáde.

Romantika však netrvala dlho a realita sa líšila od propagandistických videí IS, ktoré majú lákať ľudí, aby sa k ním pridali. Aiša cez internet zúfalo prosila svoju mamu, aby jej prišla na pomoc. Monique, ktorá svoje celé meno nechce zverejniť, najprv žiadala o pomoc políciu. Muži zákona odmietli s tým, že je to veľmi nebezpečné, a dokonca jej povedali, že ak sa jej dcéra vráti, budú ju stíhať za pomoc teroristom.  

Milujúcej matke neostávalo nič iné, a tak sa rozhodla pre nemožné. Odcestovala do Sýrie, obliekla si burku a dostala sa až do samotného centra islamistov, do mesta Raqqa. Svoju dcéru našla a utiekla s ňou do Turecka. "Nefungovalo to, rozišli sme sa. Ona odišla, ja som šiel svojou cestou," povedal Omar reportérke BBC. "Chcela odísť domov, ale nemohla opustiť Raqqu bez pomoci," povedala matka po svojom hrdinskom čine.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu