Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Porošenko symbolicky požiadal o členstvo Ukrajiny v EÚ, v krajine stúpol počet utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v Bruseli symbolicky podal prihlášku svojej krajiny na vstup do EÚ. Konštatovala to dnes agentúra Ukrinform, podľa ktorej Porošenko urobil vyhlásenie, ktoré obsahuje právnu formuláciu o perspektíve členstva Ukrajiny v EÚ. Stalo sa tak v rámci podpisového aktu asociačnej zmluvy s EÚ, ktorú dnes v Bruseli okrem Ukrajiny podpísalo aj Gruzínsko a Moldavsko.

Porošenko podľa Ukrinformu uviedol, že v kontexte dnešného podpisového aktu chce v jednostrannom poriadku deklarovať, že "podpisom zmluvy Ukrajina ako európsky štát, hlásiaci sa k hodnotám demokracie a vlády zákona," zdôrazňuje svoje suverénne rozhodnutie  uchádzať sa o svoje budúce členstvo v EÚ v súlade s článkom 49 Zmluvy o EÚ.

Podľa jeho slov dnes podpísaná asociačná zmluva je nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa. Ukrajinský prezident uviedol, že pre jeho krajinu by bolo veľmi dôležité, keby EÚ vydala vyhlásenie v tom zmysle, že keď bude Ukrajina na členstvo v EÚ pripravená, stane sa súčasťou eurobloku. Porošenko súčasne vyjadril presvedčenie, že EÚ príde s takýmto vyhlásením, ktoré by podľa jeho slov malo pre Ukrajinu veľký význam.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes v Bruseli uviedol, že EÚ otvára svoje dvere novým členom a podpísaním asociačnej zmluvy s Ukrajinou sa začína etapa mnohostrannej spolupráce. Vyhlásil, že asociačná zmlouva povedie k urýchleniu integrácie týchto troch krajín do EÚ. 

"Nejde nám o osobitnú formu spolupráce, my otvárame dvere novým členom," spresnil Barroso. Podpísanie zmlúv podľa neho netreba vnímať ako "koniec, ale ako začiatok cesty, na ktorú sa EÚ vydáva s týmito tromi krajinami"

V súvislosti so slávnostným podpisovým aktom v Bruseli dnes v Kyjeve občianska inicatíva Európsky program - Centrum UA vyzvala obyvateľov mesta, aby sa dnes o 16.00 h miestneho času zišli na Námestí nezávislosti a oslávili podpísanie asociačnej zmluvy a "pripomenuli si začiatok európskych dejín Ukrajiny".

Práve tzv. Majdan sa vlani na jeseň stal ohniskom protivládnych protestov, ktoré vypukli po tom, ako vláda premiéra Mykolu Azarova a prezident Viktor Janukovyč na psolednú chvíľu pozastavili pprípravy na podpis asociačnej zmluvy Ukrajiny s EÚ a namiesto toho dali prednosť integrácii s Ruskom.    

Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina dnes v  bruselskom sídle EÚ podpísali asociačné zmluvy s EÚ. Zmluvy predpokladajú zosúladenie zákonodarstva týchto krajín s normami EÚ a vytvorenie zóny voľného obchodu. Zatiaľ sa však nerokuje o vstupe tejto trojice krajín do EÚ.

V krajine stúpol počet utečencov a vysídlencov

Zhruba 16.400 ľudí utieklo zo svojich domovov na východe Ukrajiny len počas uplynulého týždňa. Ako dôvod mnohí uviedli zhoršujúcu sa situáciu a obavy z únosov. Počet vysídlencov v krajine tak stúpol na 54.000, uviedol dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Ženeve.

"Pozorujeme prudký nárast vo (vnútorného) vysídľovania na Ukrajine," uviedla hlavná hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová na brífingu pre novinárov.

Ďalších 110.000 ľudí odišlo z Ukrajiny do Ruska počas tohto roka. Len 9500 z nich požiadalo o štatút utečenca, kým 700 ďalších odišlo do Poľska, Bieloruska, Českej republiky a Rumunska, dodala podľa agentúry Reuters Flemingová.

Ruské úrady tvrdia, za posledného dva a pol mesiaca, keď ukrajinská vláda spustila protiteroristickú operáciu proti proruským separatistom, sa do Ruska uchýlili desiatky tisíc Ukrajincov, najmä obyvateľov východných, priemyselných regiónov, kde mnohí majú silnú väzbu na Rusko - používajú ruštinu, majú tam príbuzných a mnohí aj zamestnanie.

Putin vyzýva Ukrajinu na dlhodobé prímerie a rokovanie

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval vyhlásiť na Ukrajine dlhotrvajúce prímerie, ktoré by umožnilo rokovania medzi zástupcami kyjevskej vlády a predstaviteľmi východoukrajinských oblastí.

"Ukrajinci sa musia vrátiť na cestu mieru, dialógu a súladu," uviedol Putin podľa agentúry ITAR-TASS. Za najdôležitejšie označil "dlhodobo zabezpečiť režim zastavenia paľby" ako nevyhnutnej podmienky pre zmysluplné rokovania medzi kyjevskou vládou a predstaviteľmi juhovýchodných regiónov. Dodal, že Rusko sa "úprimne snaží" vytvoriť podmienky pre takýto dialóg.

Na prijatí zahraničných diplomatov, od ktorých preberal poverovacie listiny, Putin ďalej upozornil, že násilnosti na juhu a východe Ukrajiny donútili tisíce Ukrajincov, aby si hľadali útočisko v zahraničí, vrátane Ruska.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na poľských expertov z inštitútu OSW dnes upozornila, že dlhšie prímerie na východe Ukrajiny by bolo možné dosiahnuť len za cenu veľkých ústupkov zo strany Ukrajiny alebo Ruska. Dodali, že v súčasnej situácii si to "možno predstaviť len ťažko". 

Podľa ich názoru prímerie, ktoré pred týždňom vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko, prospelo viac separatistom. Ochotu ukrajinského vedenia viesť rokovania so zástupcami samozvaných republík z Donbasu poľskí experti zasa označili za "výhru Ruska". 

Ukrajinská strana s rokovaniami súhlasila pod tlakom EÚ, tvrdia poľskí odborníci. Rokovania sú okrem toho aj taktickým ťahom, ktorého cieľom je demonštrovať "istú úspešnosť" Porošenkovho mierového plánu a príležitosťou poskytnúť ukrajinským vládnym vojakom "čas na oddych".

Poľskí analytici tvrdia, že cieľom Moskvy naďalej je zachovať si vplyv na Ukrajine, pričom jedným z prostriedkov na jeho dosiahnutie je aj podpora nestabilnej situácie v Donbase.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu