Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kniha Rozbehni sa! pomôže začínajúcim i pokročilým bežcom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Priaznivcom behu pomôže a poradí nová kniha s názvom Rozbehni sa! Napísal ju popredný britský tréner a autor svetoznámych kníh o aktívnom životnom štýle Matt Roberts. V slovenskom preklade vyšla vo vydavateľstve Slovart.

Názov 192-stranovej publikácie Rozbehni sa! predpovedá, že je poučná najmä pre začiatočníkov, ale poradí aj skúseným pretekárom pri zvyšovaní výkonnosti. Veľa pomôže tým, ktorí iba premýšľajú o pravidelnej telesnej aktivite z dôvodu zníženia hmotnosti, zlepšenia kondície a zdravotného stavu, kompenzovania sedavého zamestnania alebo len pre radosť z pohybu či získania dobrého pocitu a pohody po určitej námahe.

Beh je najobľúbenejšia forma cvičenia na svete a počet účastníkov na bežeckých podujatiach sa každý rok zvyšuje. Každý človek má inú motiváciu a ciele, podstatná je však pravidelná telesná činnosť. Autor tvrdí: Beh je najobohacujúcejšia, najprístupnejšia a najprospešnejšia forma cvičenia, aká existuje. Beh je ozaj pre každého, môže ho vykonávať ktokoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek. 

Okrem priaznivých účinkov behu nielen na srdce v úvode Roberts radí, čomu sa pri behaní vyhnúť a ako správne behať. To názorne potvrdzuje fotografiami a cviky na nich sú dobrou inštruktážou aj pri zahrievacom rozcvičovaní, zlepšení ohybnosti jednotlivých častí tela, predchádzaní poranenia svalov alebo čo robiť pri rôznych bolestiach. Nechýbajú rady o vhodnej obuvi a oblečení v rôznom počasí, pitnom režime, stravovaní či najnovších výdobytkov techniky pre kontrolu tréningovej záťaže.

Vyše 70 strán tréningových plánov je určených pre začiatočníkov a pokročilých bežcov na zlepšenie výkonnosti, ktorí sa chcú zúčastniť na pretekoch na päť alebo 10 kilometrov, polmaratóne, maratóne či ultramaratóne. Okrem samotných úsekov behu a chôdze uvádzajú doplňujúce zostavy posilňovacích cvikov. Sú nielen na nohy, ale aj na ruky, tiež na chrbtové, bedrové, brušné a sedacie svaly. Tie netreba zanedbávať ani pri behaní, pretože nimi sa dá výrazne znížiť riziko poranenia.

Matt Roberts je manažérom mnohých projektov zameraných na zvyšovanie kondície a zdravú výživu, vedie štyri hypermoderné tréningové centrá. Do jeho londýnskeho tímu patrí vyše 70 osobných trénerov, učiteľov pilatesu, dietológov a fyzioterapeutov. Vydal cyklus ôsmich kníh vo vyše 20 krajinách, DVD s kondičným tréningom a navrhol vlastnú kolekciu športového oblečenia.

Vďaka mnohým televíznym vystúpeniam a príspevkom v periodikách si získal klientelu medzi takými osobnosťami, ako sú britský premiér David Cameron s manželkou, modelka Naomi Campbell, speváčky Natalie Imbruglia a Mell C či herečka Sandra Bullock. 

Kniha Rozbehni sa! sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu