Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cirkev chce, aby ústava zohľadňovala manželstvo muža a ženy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Zástupcovia kresťanských cirkví si želajú, aby Ústava Slovenskej republiky zohľadňovala, že manželstvo je zväzkom muža a ženy. Ako sa uvádza vo vyhlásení najvyšších predstaviteľov kresťanských cirkví na Slovensku, práva a povinnosti vyplývajúce z manželstva nie je možné založiť inak.

„Modlime sa, aby deťom bolo dopriate poznať otca a matku a byť nimi vychovávaní,“ napísali vo vyhlásení. Najvyšší predstavitelia kresťanských cirkví sa dnes stretli v Bratislave po tretíkrát.

Do sídla Generálneho sekretariátu Konferencie biskupov Slovenska prišli okrem predsedu KBS Stanislava Zvolenského aj generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miloš Klátik, za gréckokatolícku cirkev prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, za Pravoslávnu cirkev na Slovensku metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav a László Fazekas, ktorý je biskupom Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku.

Hlavnou témou stretnutia dnes bola rodina. Účastníci si vypočuli prednášku katolíckeho kňaza Romana Seka. V nej analyzoval súčasnú situáciu rodín a predstavil viaceré formy pomoci rodinám v pastoračnej oblasti. Predstavitelia kresťanských cirkví diskutovali s hovorcami Aliancie za rodinu Antonom Chromíkom a Petrom Kremským o petícii za vyhlásenie referenda na ochranu manželstva a privítali všetky verejné iniciatívy, ktoré pomôžu ľuďom stať sa viac citlivými na hodnotu manželstva a rodiny.

Aliancia za rodinu spustila v sobotu podpisovaním prvých petičných hárkov v záhrade prezidentského paláca v Bratislave petíciu za vypísanie referenda o ochrane rodiny. Občanom Slovenska chcú položiť štyri otázky, ktoré majú zaistiť zákonmi, aby "otec a mama boli pre deti vždy to najlepšie".

Aliancia sa chce pýtať na to, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou. Ďalej, či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova.

Treťou otázkou je, či súhlasia s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti priznané iba manželstvu a manželom a v poslednej otázke sa chcú pýtať na súhlas s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania.

Najvyšší predstavitelia kresťanských cirkví na Slovensku prijali vyhlásenie o náboženskej slobode, v ktorom zdôrazňujú, že zachovávanie náboženskej slobody si vyžaduje umožniť jednotlivcovi konať v súlade s jeho náboženskou vierou v každej oblasti života, aj v sfére slobody prejavu. Aktuálna spoločenská diskusia o rodine je pre nás motiváciou k objasneniu pojmu „náboženská sloboda“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu