Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama nariadil ďalšie sankcie voči Rusom, Moskva reagovala okamžite!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/MOSKVA – Spojené štáty uvalia ďalšie sankcie na ruských prominentov, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.

 Obama zároveň podpísal prezidentský dekrét umožňujúci uvaliť sankcie na kľúčové rezorty ruského hospodárstva, ak Moskva nezmení svoju politiku voči Ukrajine. Americký prezident taktiež uviedol, že ruské hrozby na juhu a východe Ukrajiny predstavujú vážne nebezpečenstvo eskalácie napätia v tejto oblasti.

Podľa Obamu nové sankcie postihnú aj bližšie nešpecifikovanú banku, ktorá poskytuje značnú podporu ruským vládnym orgánom.  Nemenovaný predstaviteľ Obamovej administratívy spresnil, že nové sankcie sa týkajú 20 jednotlivcov, ktorý majú niečo spoločné s ruskými krokmi na Kryme.  Podľa citovaného zdroja sú medzi nimi aj blízky spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina. Obamove sankcie podľa zdroja postihli ruský finačný ústav Rossija Bank. 

Biely dom už v pondelok nariadil zablokovanie účtov a zákaz vycestovať do Spojených štátov 11 ruským a ukrajinským občanom, ktorí sú pokladaní za hlavných vinníkov ruskej ozbrojenej invázie na Kryme. Medzi činiteľmi, ktorých sa dotkli sankcie ohlásené v pondelok, je aj zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a poradcovia ruského prezidenta Vladislav Surkov a Sergej Glazjev.

Rusko uvalilo odvetné sankcie na prominentných amerických politikov

Nikto nesmie pochybovať o tom, že na každý nepriateľský výpad budeme adekvátne reagovať a Spojeným štátom sa sankcie, ktoré na Rusko uvalili, vrátia ako bumerang, vyhlásilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vzápätí zverejnilo zoznam amerických činiteľov, na ktorých Moskvy uvalila odvetné sankcie v podobe zákazu vstupu na pôdu Ruskej federácie.

Na ruskom zozname nežiaducich osôb sa zatiaľ medziinými ocitli námestník poradkyne pre národnú bezpečnosť Benjamin Rhodes, senátor John McCain, predseda Snemovne reprezentantov John Boehner a senátori Robert Menendez, Harry Reid and Mary Landrieuová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu